Дисекция на тоталитарната система в КНДР прави журналиста Петър Бакалов в новата си книга „Страната на утринната свежест”

Излезе от печат новата книга на дългогодишния кореспондент на БТА от Кърджали /40 години – б.а./ Петър Бакалов  „Страната на утринната свежест”. За тези, които са забравили или не знаят, с това име са наричали и още наричат Северна Корея. „По договорености между телеграфните агенции на бившите социалистически страни за обмен на журналисти бях изпратен с една доста необичайна, дори за моите по-опитни и дългогодишни колеги, задача до КНДР, която по източните традиции носеше и поетичното име  Страната на утринната свежест. Осъществяваше се първата официална връзка между БТА и ЦТКА //Централна телеграфна корейска агенция/.”, пише в предговора към книгата авторът. 40 години са минали от онази паметна за него командировка, което според Петър Бакалов е формалния повод за написване на книгата  „Страната на утринната свежест”.  

Според издателите от „Светулка 44 АТЕНЕЙ” книга с подобна тематика от български автор за Северна Корея,  на българския книжен пазар не се е появявала. Условно тя е разделена на две части. В първата, под формата на репортаж, авторът ни повежда не само в географските, но и в характеристиките на обществените отношения в най-затворената и до днес страна в света  и нейната тоталитарна система, наложена по примера на бившия СССР.  Във втората като герои в книгата се появяват образите на съвременни диктатори от световен мащаб, от най-новата ни история и техните тоталитарни и авторитарни проявления. 

С репортажните си редове в „аз” форма той прави опит за дисекция на тоталитарната система в КНДР, като прави аналогии и с тоталитарните системи в страни от 4 континента. С припомнянето на взаимосвързани  факти, събития и имена Петър Бакалов проследява  трите закономерни стъпки на системата: култ към личността, диктатура и династия, довели Северна Корея до ядрената безконтролност, съществуваща и днес.

Както вече стана дума, по изключително майсторски и професионален начин в книгата журналистът прави аналогии с проявленията на тоталитарната /Сталинска/ система в други и страни на света. Така като персонажи в репортажите се появяват Тодор Живков, Сталин, Тито, Ленин, Мао Дзъдун, Леонид Брежнев, Енвер Ходжа, Фидел Кастро и др. Освен безспорни исторически факти за тях, авторът ги интерпретира и през погледа на обикновения човек, неговите преживявания, неговата оценка. Което от своя страна прави разказа интригуващ и увлекателен.   

Като органична част от него от страниците на книгата надничат и оригинални снимки отпреди 4 десетилатия, съхранени в архива на БТА.

Павел Тенчев

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини