Ефективността на ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" спада след шест месеца

Ефективността на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" за предотвратяване на инфекцията от Ковид-19 спада от 88 на сто до 47 на сто шест месеца след втората доза, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни, публикувани от здравните агенции на САЩ в медицинското сп."Лансет".

Преди това данните бяха оповестени през август.

Анализът сочи, че ефективността на ваксината за предотвратяване на хоспитализация и смърт от Ковид-19 остава висока до 90 на сто поне за шест месеца, дори и за силно заразния вариант Делта на новия коронавирус.

Според данните спадът се дължи повече на намаляващата ефективност, отколкото на разпространението на по-силно заразни варианти, посочват учените.

Изследователи от "Пфайзер" и "Кайзер Пърманенте" са изследвали електронните здравни досиета на близо 3,4 милиона души за периода декември 2020 г. и август 2021 г.

"Специфичният анализ за вариантите ясно показва, че ваксината на "Пфайзер/"Бионтех" е ефективна срещу всички налични варианти, предизвикващи тревога, включително и срещу варианта Делта", каза Луис Джодар, старши вицепрезидент и главен медицински специалист на ваксините "Пфайзер".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    1 -4
    18:47, 5 окт 2021
    Инжектирайте отровата си в ананас или във вашите сатанински тела .Президентът на Танзания получи сърдечен удар ? "Наградата" на Джон Кенеди.

    .айната ви на всички !
    • Хх
      ХХАААА
      4 -4
      19:33, 5 окт 2021
      Добра новина за овцете. Ще има още дози. Ще минете директно на абокат. Иначе няма пашапорт. Мъуци.
Последни новини