Румъния ще тества учениците два пъти седмично с неинвазивни тестове

Румънският министър на образованието Сорин Къмпяну съобщи днес, че ще бъдат купени около 70 милиона неинвазивни теста на базата на слюнка за скрининг на коронавирусната инфекция в училищата, съобщава сайтът Зиаре.

"Премиерът поиска бързина. Става дума за покупка от много голям мащаб, защото останаха 11 седмици от 14-те седмици от първия срок, който трябва да завърши в края на календарната година", заяви Къмпяну.
Той посочи, че бенефициентите са общо 3,2 милиона, като се предвижда тестването да се извършва по два пъти седмично, което означава, че са необходими 6,4 милиона неинвазивни теста седмично.

"И ако говорим за 11 седмици, това прави 70 милиона неинвазивни теста на базата на слюнка", уточни министърът на пресконференция днес.

Къмпяну каза, че в близките дни Националната служба по лекарствата ще определи типа тестове, които ще бъдат използвани. Той уточни, че неинвазивните тестове не могат да се смятат за потвърждение на КОВИД-19 "нито в Румъния, нито която и да е друга страна".

"Тогава, когато в процеса на скрининг имаме тези сигнали за внимание - положителният резултат от тестовете на базата на слюнка - те ще трябва да бъдат потвърдени чрез ПСР тестове или чрез антигенни тестове и след това, разбира се, обявени в платформата Корона форм".

Новата учебна година в Румъния започна присъствено на 13 септември, а властите заявиха миналата седмица, че училищата няма да бъдат затваряни автоматично в населените места, където заболеваемостта превиши 6 на 1000 жители, както беше обявено по-рано.

Властите предложиха варианта с тестване на учениците с неинвазивни тестове, тъй като голяма част от родителите се противопоставят използването на стандартните тестове за Ковид-19.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Из
    Измамата
    0 0
    04:38, 7 окт 2021
    Продължава. Целта е всяване на страх и графенов оксид в кръвта. Битката е безмилостна. Води се по тИлИвИзора
Последни новини