Мисия - Учител

Изображение 1 от 3

    Георги  Петков Дамянов е роден на 4 окт. 1926 г. в село Петково, разположено в сърцето на Родопа-планина.  Основното си образование завършва в родното си село, продължава обучението си първоначално в с. Райково, а след това и в Кърджали, където в периода 1944/1945 г. учи в Смесена гимназия „Царица Йоанна“. През 1947 г. завършва Първа мъжка гимназия „Иван Вазов“ - Стара Загора.  След гимназията започва работа като нередовен учител в с. Старо село, а след това работи и в селата Оряховец и Кръстатица, Смоленско.

            През 1949-1950 г. завършва Института за първоначални учители  в Кърджали и придобива право на редовен начален учител. В периода 1950-1953 г. отбива редовната си военна служба, където завършва  курс за дописници. Там едновременно изпълнява основните си задължения  и  пише материали за живота в казармата, а вечер води курсове за ограмотяване на неграмотните войници, като в периода на военната си служба е осъществил шест подобни курса, в който е обучил около 300 души.

                 След  казармата Георги Дамянов се посвещава на учителската професия.  Работи в продължение на 8 години като учител в с. Правдолюб и влага много усилия в благоустрояването на училището. През 1962 г. започва работа като учител на втори клас в ново  откритото Помощното училище в Ардино.

             Запознавайки се с възможностите на учениците и тяхното ниво на развитие, той започва да ги обучава на четмо и писмо от самото начало, съобразно техните възможности, отнасяйки се към тях с много любов, проявявайки голямо търпение, воля и влагайки много труд. Така постепенно с  той успява да повиши нивото на децата и чрез  развитие на логическо мислене при решаване на задачи, което е много трудно за постига за деца с различни специални потребности.

          Георги Дамянов успява да постигне големи успехи с децата и в педагогическото обучение по трудово обучение. Изработените от тези деца предмети по дърворезба печелят две окръжни награди. За да бъде още по ефективен в своята работа през 1966 г. завършва и Дефектология. Това му помага още по добре да организира учебния процес, основан на научната организация на педагогическия труд при обучението на деца със специални потребности.  За постигнатите резултати в обучението на децата  е награден със званието „Отличник на МНП“, а за публикации на педагогическа тематика получава клас квалификация.

              През 1968 г. започва работа в Началното училище в Ардино. Георги Петков Дамянов  продължава да работи като учител в ЕСПУ „Георги Димитров“  - Ардино до 1987 г. когато се пенсионира.

                    Едновременно с учителската професия, Георги Дамянов се занимава и с журналистика, като изпраща свои материали в местни и централни ежедневници. В своите репортажи и дописки Георги Дамянов отразява целия обществено-политически, стопански, икономически и културен живот в Ардино и общината.  От 1956 г. става кореспондент на новосъздадения вестник „Нов живот“ и работи като такъв в продължение на 25 години. Пише за вестниците „Родопска борба“ - Хасково, „Родопска правда“ - София, „Септемврийче“ - София, а от 1954 - 1959 година е и околийски кореспондент на радио София. И след пенсионирането си той продължава да пише за вестниците „Нов живот“, „Родопски устрем“, „Нова светлина“, „Шипка“, „Ардински глас“. Материалите са с различни жанрове и разнообразна тематика. В тях той отразява бита, труда, психологията на хората и обществено-политическия, икономическия и културен живот на населението от Ардинския край и Източните Родопи.

             Георги Дамянов е автор на редица разкази, очерци, есета, фейлетони, стихотворения, пътеписи, както и на книгите „Родопски сладкодумни разкази“  и „Тревожни години“.

                Постиженията постигнати от Георги Дамянов в обучението на деца със специални потребности и използваните от него методи на работа с тях, могат да  бъдат пример и за днешните педагози. Личност заслужаваща признание и уважение, изпълнила своята мисия да обучава, като предава своите знания по начин докосващ сърцата и душата на децата - Бъдещето на нацията.

    Изготвил:

    Гергана Димитрова

    Държавен архив - Кърджали

                              

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини