НОИ преизчислява автоматично всички лични и наследствени пенсии

Националният осигурителен институт (НОИ) ще преизчисли служебно всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, отпуснати на лица, родени след 1959 г. и осигурени в универсален пенсионен фонд, при условие че началната дата на съответната пенсия е до 31 август 2021 г. включително, и размерът ѝ е изчислен с намаление на индивидуалния коефициент, съгласно нормативните правила действали до началото на настоящия месец. Това е в следствие на извършените промени в Кодекса за социално осигуряване, приети с актуализацията на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

От 1 септември 2021 г. бяха направени промени в Кодекса за социално осигуряване, с които редукцията на индивидуалния коефициент при изчисление на трудовите пенсии отпуснати на граждани родени след 31 декември 1959 г. беше променена. Така за пенсионерите, на които е отпусната пенсия до 31 август тази година, ще се извърши служебно преизчисляване, което е строго индивидуално и зависи от осигурителната история на лицето.

С новите разпоредби отпада необходимостта от подаване на заявление, а НОИ ще преизчисли пенсиите на около 172 000 пенсионери. За тези с вече подадени заявления, преизчислението ще е също от 1 септември. То ще се извърши в законоустановения четиримесечен срок за пенсионните производства.

            От 16 септември 2021 г. ще бъдат преизчислени служебно и социалните пенсии за инвалидност. Техният размер се определя в процент от размера на социалната пенсия за старост, която от 1 юли е 148,71 лв. месечно. Размерът на пенсиите на лицата, получаващи социална пенсия за инвалидност, ще се определя по следния начин:

за лицата с над 90 на сто трайно намалена работоспособност/ вид и степен на увреждане, увеличението е от 120 на 135 на сто от размера на социалната пенсия за старост, т.е. от 178,45 лв. на 200.76 лв.;
за лицата от 71 до 90 на сто трайно намалена работоспособност/ вид и степен на увреждане – от 110 на 125 на сто или увеличението е от 163,58 лв. на 185,89 лв.

            Разликата между стария и новия преизчислен размер ще бъде изплатена на правоимащите пенсионери с изплащането на пенсиите им за месец ноември 2021 г. в сроковете за изплащане на пенсии, съгласно заявения от тях начин.   

Справка за издадените разпореждания за новите размери на пенсиите си, пенсионерите могат да направят на интернет страницата на НОИ с персонален идентификационен код (ПИК), където се зареждат веднъж месечно (на първо число на месеца). В съответствие с разпоредбите на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, разпорежданията за преизчисляване на пенсиите могат да бъдат връчвани на лицата при поискване от тяхна страна.

Това съобщиха от НОИ-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини