Опълченско тъне в камари от собствените си боклуци, превърна се в клоаката на общината

    Село Опълченско тъне в камари от собствените си боклуци, превърна се в клоаката на общината. В селото никнат като гъби нерегламентирани сметища,  а контейнерите се засипват със смет. Отпадъците не са само битови, но и от стопанска дейност. Затова от сметосъбиращата фирма не могат да насмогнат да ги извозват.

     Случаят с мръсотията в Опълченско достигна до РИОСВ-Хасково. От инспекцията тази седмица излязоха с предписание. Но жителите на Опълченско нехаят за него.

    Проблемът е болезнен и за общинското ръководство в Кърджали. Правени са много усилия хората от селото да не се зариват с боклуци но напразно. Предстои общоселско събрание на тази тема.

     Кметицата на Опълченско Басрие Хайрула предлага като изход от създалата се ситуация бобрите в селото да се заменят с кофи за смет, които да се поставят пред всеки дом. Така ще е видно,кой колко и какви боклуци изхвърля. Друг вариант е да се оградят контейнерите за смет, като се призоват селяните да не изхвърлят извън определените за това места. Трябва да се спре изхвърлянето на градински отпадъци в местата за битови, категорична е Басрие Хайрула.

     От сметосъбиращата фирма контрират, че предложенията на кметицата са несъстоятелни. Фирмата има договор с общината, според който в населените места се поставят контейнери, които два пъти в месеца се изпразват. За Опълченско е направено изключение. Сметовозите на фирмата влизат  не два,а четири пъти в месеца. Освен това вместо една кола,извозват  две.

      Всичко опира до съзнание. Ако липсва такова,наред са глобите. Кметицата Басрие Хайрула трябва да помогне за наказване на нарушителите ,според действащата общинска наредба,смятат от сметосъбиращата фирма.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини