"Писмото"-арт стена на Бурханедин Ардагил

Изображение 1 от 4

    Точно преди 10 години – на 16 септември 2011-та, роденият в Кърджали истанбулски художник и карикатурист със световно признание Бурханедин Ардагил /1943-2021/ в израз на признателност към родния град пише Благодарствено писмо до съгражданите си и кмета на Кърджали, което днес е представено на визуална стена заедно с избрани негови творбии архивни фотографии от стария Кърджали в Арт галерия Кръг.

    Писмото е написано по повод двете дарения, които художникът прави година преди това.Едното дарение е предоставено на Община Кърджали, съдържа 31 цветни графики, колажи и карикатури на тема„Заедин по-син, по-бял,  по-зелен свят” и е прието лично от кмета д-р инж. Хасан Азис. „Това са работи,коитосаобиколилинаистинацелиясвят, участвали  са  в десетки биеналета  и  са ми донесли 34 световни награди“ – пише художникът в Благодарственото писмо от 16-09-2011 г. –Нощастието е да ги оставя тук,в моя роден град,за да ги гледат моите връстници, техните деца и внуци. Нека никоганезабравятидеитезачистизеленсвят, имоятаплачещаМонаЛизадаимнапомняда пазим съвременната гора от изсичането й, от превръщането й в пустиня.“

    Второто дарение съдържа 44 авторски цветни графики и е „за фондаспроизведениянасъвременнихудожници на Арт движение Кръг, койтоте създават,спочиткъмтехния голям принос за културнияживотвКърджали.За Фонда наКръгсъмпредоставил същоархивнифотографии заартистичнияживотвнашияградпреди1989г., съхранениотменоригиналнифотографииот представления на първата театрална трупа в кърджалийското читалище „Авицена“ през периода 1966-1968 и неповторими кадри от постановките на две пиеси на големия турски писател Назъм Хикмет – „Легенда за любовта“ (в която самият аз играя главната роля на Ферхад) и „Чудакът“.

    В Писмото художникът изразява гореща признателност за това, че неговите дарения са представяни в множество изложби – в родния Кърджали, в София, Одрин, Любляна.През 2018 г. Кръг представят творби от дарението на художника в Българския културен център в Чикаго и в българското посолство в Доха. Арт стената „Писмото“ е в памет на незабравимия Бурханедин Ардагил,носител на наградата „Мултикултурният човек“, който преди да си отиде от този свят направи и двуезична книга, посветена на родния град – „Помни преживяното“ /2020/.

    Арт движение "Кръг"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини