Приматите скърбят дълго, когато изгубят бебе

Британски изследователи от Университетския колеж в Лондон са проучили поведението на 409 майки примати, чиито малки са умрели. При 80% от изследваните в изследването видове учените са забелязали характерни поведения, които показват за скръб.

Експертите отбелязват, че много примати не могат да се примирят със загубата на малките и продължават да носят трупа със себе си, като периодично се опитват да го "събудят" или го прегръщат. Това поведение понякога може да продължи доста дълго - от няколко седмици до няколко месеца.

Освен това учените отбелязват, че колкото по-силна е връзката между майката и малките, толкова повече майката изпитва мъка от загубата. Например, те носят тялото на мъртво бебе за по-дълго време и напускат тялото по-бързо, ако бебето вече е било по-голямо и не е на кърма.

Експертите отбелязват също, че различните групи примати реагират по различен начин на смъртта на малките си, но почти всички изпитват скръб по един или друг начин. Например, лемурите не носят със себе си мъртвите си бебета, а често се връщат при трупа или продължават да го викат ​​дълго време.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини