Проблемът за бездомните кучета става №1за кмета, иска среща с премиера

Проблемът за бездомните кучета в Кърджали става №1 за кмета инж.д-р Хасан Азис. Той започва серия от совалки за неговото решаване. Ще разговаря с областния управител Даниел Делчев и ще иска срещи с новия премиер и министър на регионалното развитие. Следваща седмица съм в столицата за решаването на проблем, който виси от пет години. Чакаме от 2016 г.правителството да прехвърли на общината държавен имот в близост до с.Седловина с площ от 21 дка. Имотът в момента не се използва. Имаме готовност там да изградим нов приют за бездомни кучета. Договорено е с общините в областта да се включат във финансирането, за да се решат и техните проблеми с бездомните животни. Това сподели на работна среща , открита за журналисти градоначалникът. В срещата се включиха шефът на местната дирекция на БАБХ Али Дурмушали, управителят на общинската фирма „Озеленяване ,благоустройство и чистота” Раид Идриз, началникът на екологичния отдел на общината Веселина Танчева и председателката на неправителствената организация в защита на животните”Спасение за Кърджали”Жанета Богданова.

 Кметът Хасан Азис призна, че под натиска на общественото мнение приютът „Дай лапа” е бил закрит.Причината нехуманно отношение към част от животните. Кастрацията се възлага с договори на ветеринарни лекари. Проблемът вместо да намери решение се задълбочава. Повече граждани се оплакват от нападения на агресивни животни. Други съдят общината.

  В хода на разгорещена дискусия се роди идеята докато се реализира проектът за нов приют да бъде създаден временен. В него ще бъдат прибирани агресивни животни или неизличимо болни.

  Търсенето на трайно решение е приоритет. Ние сме длъжници на нашите деца. Затова в началото на учебната година си поставяме за цел да решим проблема с бездомните животни, подчерта градоначалника.

 Жанета Богданова отказа да подкрепи идеята за временен приют. Според нея липсват подготвени кадри. Няма и ясен критерий кои животни са агресивни и кои неизличимо болни. Има опасност приюта да се превърне в скотобойна, подчерта Богданова.

Срещата завърши в нажежена обстановка без постигане на консенсус.

От утре кметът започва своите серия от срещи за решаване на проблема .

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини