Сироп от бъз – 5 ползи за здравето от консумацията му

Когато търсим природни средства за повишаване на имунитета, няма как да подминем бъза. Можем да го намерим под формата на екстракт, хранителни добавки, чай или вкусният сироп, който разреждаме с вода, понякога му добавяме малко лимон. Бъзът ни осигурява витамини от групата В, калий, селен, мед, желязо. Ако сте любители на уникалния сироп, който се приготвя от него, вижте за какво е полезен, освен за кашлица.

Помага при грип и настинки

Въпреки че сиропът от бъз повишава защитните сили на имунитета, той се препоръчва за консумация и по време на настинки и грип. Западни изследвания показват, че бъзът може да помогне за по-бързото ни възстановяване, тъй като съдържа витамини А и С. Според изследователска статия от 2016 година, публикувана в Nutrients приемането на сироп от бъз няколко дни преди екскурзия, пътуване, както и на няколко дни след, намалява продължителността на настинките.

Действа като естествен диуретик

Диуретиците помагат на тялото ни да елиминира излишните количества вода и сол, под формата на урина. Според редица проучвания, бъзът спомага за отводняването, а сиропът от бъз е едно особено вкусно и приятно средство да помогнем на организма си. Така не сме толкова подпухнали, контролираме високото кръвно налягане. Не на последно място, сиропът от бъз помага и при запек.

За красива кожа

Доказано е, че бъзът поддържа здравето на кожата благодарение на съдържанието на антоцианин – съединение, което придава ярък цвят на плодовете. Антоцианините са показали, че се борят с процесите на естественото стареене, като по този начин подобряват тонуса и блясъка на кожата. Бъзът също е богат източник на витамини А и С, които са едни от най-полезните за здравето и красотата ѝ. Вместо да пиете сокове от кутия, газирани напитки, пийте сироп от бъз. Може да се намери и такъв, който се приготвя с мед, а не само със захар.


Намалява възпалението в организма

Бъзът е известен с множеството си противовъзпалителни действия, благодарение на хранителните вещества, които ни осигурява. Възпалението в организма в резултат на стрес, нездравословно хранене, обездвижване, наднормено тегло и други е в основата на много хронични заболявания. От друга страна, бъзът, включително и под формата на вкусен сироп, помага да намалим възпалението.

За добро мозъчно здраве

Още едно предимство на сиропа от бъз е, че той е полезен за когнитивното здраве, тъй като се смята, че може да намали риска от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Учените смятат, че специфичните хранителни вещества в бъза намаляват когнитивния спад, който е характерен и за напредването на възрастта.

 

 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини