Президентството: Процедурата по избор на премиер е в решаваща фаза

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза. Това посочват от президентството, след като по-рано днес лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че няма да предлага проектокабинета за гласуване в пленарна зала утре.

В петък номинираният за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов представи на президента папка с изпълнен мандат, структура и състав на проект на кабинет.

Веднага след това държавният глава издаде указ с предложение до 46-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“.

По-рано днес  депутатът БСП Филип Попов определи като безпрецедентна спрямо Конституцията ситуацията с решението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да изтегли проектокабинета си и да отиде на нови избори. Коментарът си той направи след заседание на парламентарната група на БСП.

Той обясни, че решението за изтегляне на проектокабинета е на "Има такъв народ", а БСП се движат спрямо решенията на националния орган на партията. Във всяка една такава ситуация има решение и то следва да бъде конституционно съобразно, посочи Попов. За това дали БСП са готови да вземат третия мандат, Попов настоя, че процедурата трябва да се следва и тя продължава със завъртането на рулетката и да се изчака да се види кога и на кого президентът ще го връчи.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ск
    Скеч сапунка
    2 -3
    18:01, 10 авг 2021
    Слави направи от Радев поредния шоумен от високите етажи на власта. Юздите на държавата ни се държат от циркаджии, които ни играят скечове и театро.
    Така е когато гласуваме за шоумени, сценаристи и пенсионирани военни.

Още новини

Последни новини