Снежана Начева: НС е изправено пред трик, думите на Слави Трифонов нямат юридическа тежест

Експертът по Конституционно право Снежана Начева заяви пред News.bg, че лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов като лидер може да въздейства върху своите хора в парламента, но по Конституция няма никакво право да изтегля проектокабинета си в завършващата фаза.

Това, което се прави сега не е предвидено и не е предсказуемо за Конституцията, но Снежана Начева все пак очаква да се намери решение на конституционния казус. Това е нова казуистика, с която се насилва пръчката, което не е хубаво това. От името на суверена така не се говори, каза Начева и допълни, че така се управлява в еднопартийна система - рапорт даде, рапорт прие.

При двупартийната се сменяват нещата. При политическия плурализъм има отваряне на ветрилото толкова, колкото народът смята за нужно, подчерта Начева. По думите ѝ сега е ред конституционната практика да бъде моделирана от тези, на които дойде да решават конституционен казус, който е неочакван. Тъй като няма конституционно решение, търпеливо ще трябва да изчакаме утрешното заседание на Народното събрание.

По думите ѝ другите играчи стигнали донякъде, изпълнили си функциите, президентският указ е стигнал в Народното събрание и сега да видим как парламентът как ще отиграе казусът.

"Имат ли те политическо-парламентарно качество да поемат отговорност? В случая господин Слави Трифонов, да си работи с хората, да отработи позиция, парламентарната им група да имат становище и да видим как ще постъпи. Казусът е в Народното събрание", обясни Начева.

Някъде да видяхте лидер извън парламента, който има някаква роля, запита Начева. "Влизаш, взимаш ролята и си я играеш. Отвън ти си лидер, работи си с хората, прокарвай решенията, но ти не си човекът, който пише правилата. Твоите хора чрез твоята активност са участвали в обработване на някои неща, вие сте се съгласили да предложите правителство при тези условия, приели сте мандата и не сте върнали папката", каза Снежана Начева.

Юридически народен представител ли е Слави Трифонов, председател на парламентарна група ли е? Той не може да влезе в Народното събрание и да каже, че изтегля проектокабинета. Слави Трифонов трябва да може да работи чрез своите хора, каза Начева и добави, че обвързващо-правно действие неговата декларация, която прочете публично днес - няма.

Тя недоумява дали Народното събрание знае какво трябва да направи, когато след часове някои изнася нови трикове и прилага нови ходове. Ако се спазва стриктно Конституцията, всичко си е на мястото - 30 години го играем това нещо, категорична бе бившият конституционен съдия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини