Посрещнахме главния омбудсман на Турция

Изображение 1 от 2

    Кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис се срещна днес с  Главния омбудсман на  Република Турция г-н Шереф Малкоч.  Той е придружаван  от представители на екипа му Фатма БенлиЯлчън – Омбудсман, ГюнизАтеш – Ръководител отдел „ЕС и международни отношения“, Вейсел Ширин – началник кабинет.

    В срещата с кметаи ръководството на общината участваха също председателят на Комисията за защита от дискриминация/КЗД/  доц.д-р Ана Джумалиева, заместник председателят на КЗД доц.д-р Баки Хюсеинов, Генералният консул на РТурция в ПловдивКорханКюнгерю.

    Визитата в Кърджали е част от програмата на официалното посещение на г-н Шереф Малкоч в България.

    Д-р инж.Хасан Азис каза по време на разговорите, че една от  характеристиките на Кърджали е мултикултурността и затова градът е наричан често „столица на толерантността“, защото обединява етническото, религиозното, културнотомногообразие.

    Различните общности имат свои представители в ръководството на общината.Един от изразите на етническия моделе традиционното кафе на кмета, попа и мюфтията на националния празник, с което се дава знак към цялата страна за добро съжителство, разбирателство, комшулък, каза още кметът. Според него Кърджали  и България могат да служат за модел на толерантност и разбирателство между отделните етнически общности на Балканите и по света. Д-р инж.Азис запозна гостите с икономическия профил на района, с реализираните проекти, частните инвестиции, променили облика на града.

    Г-н Шереф Малкоч прояви интерес към сътрудничеството на община Кърджали с побратимените общини от РТурция и изрази готовност да посредничи за създаване на приятелски отношения и побратимяване между Кърджали и други общини.

    Председателят на Комисията за защита от дискриминация  доц.д-р Ана Джумалиева разказа за сътрудничеството на комисията с институцията Омбудсман в Турция.Тя благодари за доброто посрещане в Кърджали.“България е толерантна държава, имаме си и нашите малки проблеми.Основните проблеми ,обаче, идват от това, че хората не се познават достатъчно.Истината е, че колкото повече се опознават, толкова повече се постига разбирателство и се намират общи цели“,каза тя.

    Делегацията посети Регионалния исторически музей и старата и новата джамия в областния град.

    Това съобщиха от Пресслужбата на Общинска администрация-Кърджали.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини