Седем ползи и две вреди от динята

Динята е повече от вкусно лакомство. Тя е пълна с основни витамини и хранителни вещества, които могат да намалят риска от някои заболявания и да ви помогнат да поддържате здравословно тегло, пише Insider.

1. Поддържа ви хидратирани

Динята със среден размер е около 92% вода, така че е чудесна възможност да поддържате хидратация, казва Елизабет Бейл, RDN, основател на Elizabeth Beil Nutrition.

Водата е съществена част от функционирането в най-добрия случай. Всъщност водата съставлява 60% от телесния ни състав, което обяснява защо тя играе важна роля в почти всяка система в тялото, като:

  • Регулиране на телесната температура
  • Омекотяващи и смазващи функции
  • Намаляване на умората
  • Подобряване на фокуса

2. Съдържа основни витамини
Динята съдържа много основни витамини, от които се нуждае тялото ви, включително:

  • Витамин А, който помага да се поддържа зрението и да се поддържа здравето на белите дробове.
  • Витамин С, който помага на тялото ни да усвоява желязото и поддържа имунната система силна.
  • Витамин В6, който също помага за подпомагане на имунната система и здравето на сърцето.
  • Магнезий, който помага за регулиране на мускулната и нервната функция.

Една чаша диня (152 грама) съдържа:

  • 15 mg магнезий (3-5% от препоръчителното дневно количество)
  • 12 mg витамин С (13-16% от препоръчителното дневно количество)
  • 0,068 mg витамин B6 (5% от препоръчителното дневно количество)
  • 42,6 mg витамин А (5-6% от препоръчителното дневно количество)

Динята съдържа и важни минерали, известни като електролити, един от които е калият. Електролитите са от решаващо значение за поддържането на хидратацията, свиването на мускулите и регулирането на нивата на pH.

3. Подпомага управлението на теглото

Една чаша диня съдържа около 45 калории, което я прави нискокалорична закуска. Високото съдържание на вода в динята също може да бъде засищащо и да ви помогне да консумирате по-малко калории като цяло, казва Бейл.

Малко проучване от 2019 г., изследващо ефектите от консумацията на диня върху ситостта и телесното тегло при наднормено тегло и затлъстяване при възрастни открива, че тези, които консумират две чаши диня дневно в продължение на четири седмици, съобщават, че се чувстват по-малко гладни и са загубили значително повече тегло, отколкото групата, която консумира нискомаслени бисквитки със същото количество калории.

4. Може да предотврати мускулни болки

Динята съдържа L-цитрулин, аминокиселина, която може да помогне за намаляване на мускулната болезненост след тренировка.

Начинът, по който работи, е, че L-цитрулинът разширява кръвоносните съдове, като ги отваря, за да позволи по-голям приток на кръв към мускулите, което може да намали болезнеността чрез подобряване на доставката на кислород по време на тренировка, казва Ейми Шапиро, регистриран диетолог и основател на Real Nutrition .

Малко проучване от 2013 г. установи, че участниците, които пият обикновен сок от диня или сок от диня, смесен с цитрулин, изпитват по-малко мускулна болки след тренировка, отколкото групата, която пие само цитрулинова напитка.

5. Може да понижи кръвното налягане

Тъй като цитрулинът помага за отваряне и отпускане на кръвоносните съдове, той може да подобри притока на кръв и да понижи кръвното налягане, казва Шапиро. Поддържането на правилна хидратация също може да помогне за подобряване на кръвното налягане, защото помага на сърцето да изпомпва кръвта към мускулите по-ефективно.

Малко проучване от 2012 г. установи, че добавката от екстракт от диня намалява кръвното налягане при възрастни със затлъстяване, хипертония (високо кръвно налягане) или прехипертония, но са необходими повече проучвания, за да се направят окончателни заключения.

6. Намалява риска от заболяване

Динята съдържа антиоксиданта ликопен, който може да помогне за предотвратяване на заболявания като рак или сърдечно заболяване, казва Шапиро. Този антиоксидант присъства и в други червени плодове и зеленчуци, включително доматите.

Някои проучвания показват, че ликопенът може да помогне за защита срещу някои видове рак, като рак на простатата. Това е така, защото изглежда, че ликопенът понижава инсулиноподобния растежен фактор (IGF) - протеин, високите нива на който са свързани с рака.

7. Подобрява храносмилането

Фибрите са важни за храносмилането, защото улесняват преминаването на изпражненията, казва Шапиро. Динята не съдържа много фибри - около един грам на чаша, но високото съдържание на вода може да помогне за подобряване на храносмилането, казва Бейл.

Дотук всичко звучи просто прекрасно, но трябва да имаме предвид няколко странични ефекта от консумацията на диня, ето и отрицателните:

1. Стомашни проблеми

Ако страдаме от синдром на раздразненото дебело черво, гастрит, колит, рефлукс и други подобни, консумацията на диня може да влоши симптомите на заболяването. Това се дължи на съдържанието на фруктоза в нея, затова е добре да я консумираме с мярка.

2. Мигрена

Ако принципно сме предразположени към мигренозни пристъпи, динята може да се окаже техен причинител. Според проведено проучване е много вероятно да ни заболи главата в рамките на 90 минути след консумацията на диня.

Същото предупреждение важи и за феновете на маракуята, портокалите, ананаса, гроздето, бананите, краставиците и папаята.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини