Евреи въоръжават Ботевата чета, сочи изследване

Евреи въоръжават Ботевата чета. Това сочи най-новото изследване на историка Николай Иванов. Той разкрива изключителната роля на българския патриот  Иваница Данчев в осъществяването на сделката. Първоначално тя започва с т.н.лоена афера, която донася на революционните комитети 13 000 златни франка. Купувач е полският евреин Соломон Зиновски. Закупеното оръжие се складира в Крайова.

Христо Ботев лично се ангажира с доставката на оръжието. Преговаря се с еврейските оръжейни търговци Розенфелд, Якобсон и други, с банкерските къщи, извършили паричните преводи ,както и спедиторските фирми на Якоб Шварц и Якоб Хиршхорн.

  Христо Ботев работи с представители на еврейската общност не само за закупуването на оръжие , но и по подвързването на стихосбирките си  с революционна поезия, чиято цел е да повдигне духа на въстаниците.

 Иванов разкрива, че началото на преговорите с еврейските търговци полага Васил Левски. Това са „Якобсон” в Букурещ;”Якоб Хиршхорн” в Крайова и „Розенфелд” в Гюргево”.

  По време на похода на четата на Христо Ботев той се сражава с кавалерийска пушка „Шаспо”. Желанието на революционерите да имат последен модел пушки, не се осъществява поради обективни причини и намесата на османските власти.

 След разгрома на Ботевата чета и смъртта на войводата, еврейски търговци изразяват съжаление,че не са могли да осигурят модерно оръжие на въстаниците и те не са били равностойни срещу турската потеря.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини