Сдружение "Живот за Брестовица" ще търси помощ от ЕС и съда в борбата си срещу отровената вода

От Гражданско сдружение "Живот за Брестовица" обявиха на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив, че ще търсят помощ от Европейския съюз /ЕС/ и съда в борбата си срещу отровената вода. След повече от година борба да се реши замърсяването с манган във водата на селото, няма никакъв резултат и геноцидът върху 5200 жители на две села продължава, заявиха Емануела Караманова и Любомир Томов от сдружението.

Те твърдят, че проблемът идва от мини ВЕЦ на река Въча, тъй като централата замърсява първи и втори водоносен хоризонт, откъдето Брестовица и Кадиево се снабдяват с питейна вода.

В борбата си за чиста вода жителите на двете села са информирали и поискали разрешаване на проблема от всички институции, свързани с казуса, но до момента няма отговори на техните писма. След вчерашната среща при новия областен управител на Пловдив Ангел Стоев, който обеща нов водоизточник извън заразената зона, имаме надежда проблемът да се реши, добави Томов.

От сдружението отново поискаха оставката на директора на ВиК - Пловдив, на РЗИ, на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и на главния архитект на община "Родопи".

Емануела Караманова обяви, че утре в 17,00 часа ще бъде организиран протест на детелината на "Пещерско шосе" и Околовръстния път, където очакват да бъдат подкрепени от жителите на селата Труд, Първенец, Гълъбово, Лилково, Ситово и кв. Коматево, които имат сходни екологични проблеми.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини