Има ли българин, който да не знае, че живее в корумпирана държава?

България е най-корумпираната страна в ЕС - това е клише, което всички в Европа знаят. И което ние мазохистично обичаме да повтаряме. Но нищо не следва. Защо българинът е безсилен срещу корупцията? Няколко обяснения:

Коментар от Веселин Стойнев, DW:

България е най-корумпираната страна в Европейския съюз - това е клише, което всички в Европа знаят. И което ние мазохистично обичаме да повтаряме. „Най“ обаче не звучи съвсем вярно, защото не сме сами. Според Индекса за възприятие на корупцията на „Трансперънси интернешънъл“ за 2020 година България е наравно с Унгария и Румъния. Да, 19% от българите са платили подкуп в последните 12 месеца, но делът на румънците е по-голям. А за разлика от западноевропейските, скандинавските и някои централноевропейски страни, южняци като испанците и италианците по-често се страхуват от негативни за себе си последици, ако докладват случаи на корупция. Ние, балканците, се боим още повече. 65% от българите се страхуват да подадат сигнал за корупция, но и 66% от словенците, които може и да не се смятат за балканци, но техният премиер Янез Янша е на път да се превърне в европейския Лукашенко.

Правителствено дирижирана корупция

Българите също са пределно наясно с премиера си, управлявал три мандата. Огласените тези дни подробни данни от социологическо проучване, извършено от TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 сред голяма извадка от 3000 души по поръчка на „Трансперънси интернешънъл“, показват картина на една правителствено дирижирана корупция. В последната година от мандата на кабинета "Борисов 3" цели 56% от пълнолетните българи са смятали, че премиерът Борисов и най-близките му сътрудници участват в корупция, а половината са били убедени, че корумпирани са и почти всички министри. 90% са изразили мнение, че проблемът с корупцията в правителството е много голям, а близо половината са смятали, че през 2020 корупционните практики са се увеличили.

Защо тогава при това почти пълно единодушие по отношение на корупцията не следва гражданско действие? Много малка част от хората, които смятаха премиера за корумпиран, излязоха на протест миналата година с искане за оставката му.

Едно от обясненията е, че корупцията поражда невидима власт, която здраво я охранява. Затова хората не само се страхуват да подават сигнали за корупция, но и ги намират за безсмислени. А за да се заявиш открито като неин противник и да търсиш политическа сметка от корумпираните, трябва да не си икономически зависим от мрежите ѝ. В по-малките градове, включително областни центрове, това е почти невъзможно, доколкото корупционно-властовите мрежи контролират пряко или косвено почти всички източници на доход. Положението на местните медии е още по-тежко от това на националните и те не могат ефективно да осигуряват публичност на корупционни практики и на граждански действия срещу тях.

Друго обяснение за гражданското безсилие срещу корупцията са масовите опростенчески нагласи за възприятие на проблема. Едни са заложници на схващането, че корупцията е неизбежна, че само се сменят лицата по върховете на мрежите ѝ, и затова смятат, че е невъзможно нещо да се промени. Други се втурват към революционни решения и искат главите на „лошите”, а гаранцията, че корупционните мрежи са разсечени, е единствено в това, че на власт са вече „добрите”.

Антикорупционният завой: кой и как

Разбирането, че са необходими реформи, които да осигурят независима съдебна система и независими медии като постоянно действащи оръжия срещу корупцията, остава елитарно в същината си. За масовия гражданин то звучи плакатно и трудно може да мотивира гражданско действие. Рядко политиците от партиите на промяната успяват да обяснят „по-надолу” защо правовата държава засяга пряко всички, а не само тези „по-нагоре”.

Антикорупционният завой би могъл да започне „от центъра” - от елитарен по съдържание и обхват гражданско-политически натиск в столицата и големите градове, който заедно с външен натиск да доведе до институционални реформи. По места хората пак ще последват мейнстрийма, като този път ще застанат в редиците на борците срещу корупцията. Но отново няма да имаме траен антикорупционен обществен климат, поне докато институционалните практики не възпитат у хората една култура на нормалността.

А в предизборна обстановка и в първите месеци след изборите най-опасно би било антикорупционните очаквания да бъдат тласнати в популистка посока, при която смяната и наказването на предишните да изчерпи смисъла на промяната. И така всъщност да се запази корупционното статукво под нова форма.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ve
    Venom
    7 -9
    09:28, 23 юни 2021
    Благодарение на подобни статии писани от "бдителни журналисти" сме на това дередже. Ако е вярно това в статията Бойко Борисов нямаше да е три мандата а два.
    Сегашния временен кабинет е огледален образ на предходните.
    На местото на олигарсите Пеевски и Черепа идват новите по-големи олигарси като Иво Прокопиев -кръга на човешките главички, Братя Боклучиеви близки до президента, Митю Стайков като бъдещ депутат и други с по няколко обвинения от прокуратурата.
    • Ом
      Ом
      6 -3
      10:41, 23 юни 2021
      Малоумен крадлив *****.
    • Ха
      ХАНКО БРАТ
      6 -5
      12:47, 23 юни 2021
      Има разбира се. Всички гербаджии си мислят, че живеят в нормална държава ,защото кражбата и рекета за тях са стандарт и нормалност. Живия пример е цъфнал веднага под ник-нейм Venom. Всички олигарси , които си споменал и други които не си , не са се появили внезапно като гъби след есенен дъжд, те са работили и през 12-те години управление на шайката и то доста добре. Не знам кои визираш под "братя Боклукчиеви " , ако са Бобокови и се докажат обвиненията им , трябва да са в затвора . Ако пък имаш предвид братя Домусчиеви и завода им за изгаряне на боклук в Пещера, с които тровят въздуха и те трябва да са там. Не забравям и ТЕЦ-овете във Гълъбово и Перник на друг олигарх, които също горят боклук. Въобще трябва да се забрани горенето на боклук в България защото ако е толкова безопасно и рентабилно щяха да си го горят в техните държави , а не да внасяме от цяла Европа ,че и от Африка дори.
  • 2
    Бъ
    Българин от България
    6 -5
    10:24, 23 юни 2021
    Вродена черта ни е да се сами очерняме и да казват чужденците после - вижте колко са гадни Българите!
    А това какво да казва улицата какво да се прави си е аннархия!
  • 3
    Ми
    Милан Качаров
    8 -1
    10:25, 23 юни 2021
    Българският народ е политически неграмотен за това не реагира на корупцията и винаги чака някой друг да му свърши политическата работа чака ЕС , USA, Русия , и така нататък ...Чака месия , той разсъждава с ъс стомаха си затова политиците по държат стандарт който само пълни стомаха на Българският народ.
  • 4
    Bw
    BW
    8 -3
    10:45, 23 юни 2021
    На дебилитите им е виновна статията, а не самата корупция.
  • 5
    Им
    ИМА ЛИ БЪЛГАРИН
    4 -8
    12:25, 23 юни 2021
    Който да не знае че партия гроб бе създадена от дв... Виж коментара
    • П.
      п.п
      4 -1
      12:26, 23 юни 2021
      Още се радвайте тъпичи че Германците правели бмв и мерцедес. Правят да. Но за вас оставят огризките. Благодарение на такива държави купуваме коли 3 та ръка.
  • 6
    Зр
    Зрител
    6 -8
    12:43, 23 юни 2021
    И продължава Румен Радев в същия дух да назначава корумпирани политици да ни управляват. От последните минути шефа на фон земеделие съден за 5 милиона за злоупотреба с еврофондовете и отново му е да бърка в кацата с мед.
    • Зр
      Зрителю, зрителю...
      2 0
      14:14, 24 юни 2021
      Коментарът ти впечатлява- 4 грешки в 2 изречения... И ти имаш смелостта да коментираш Радев?

Още новини

Последни новини