Amazon ежегодно унищожава милиони непродадени стоки в свой склад във Великобритания

Ръководството на склад на Amazon в Шотландия беше обвинено, че всяка година е нареждало на служителите да унищожават милиони непродадени стоки: лаптопи, телевизори, дронове, слушалки и др. Това разкрива разследване на ITV News.

Кадрите показват отпадъци на изумително ниво и това е само от един от 24 центъра за изпълнение, които в момента работят във Великобритания. Заснетото под прикритие видео от склада на Amazon в Дънфермлайн разкрива огромния мащаб на отпадъците: смарт телевизори, лаптопи, дронове, сешоари, слушалки в топ гамата, компютърни устройства, изобилие от книги, хиляди запечатани маски за лице - всички сортирани в кутии с надпис "унищожи".

Почти всичко би могло да бъде дарено на благотворителни организации или на нуждаещи се, но вместо това скъпи стоки се изхвърлят на сметища или се извозват с камиони в центрове за рециклиране, пише изданието. "Нашата цел беше да унищожим 130 000 артикула за една седмица", казва бивш служител на компанията.

Той отбелязва, че например MacBook, iPad и 20 хиляди медицински маски са били пратени на сметището. "Като цяло 50 процента от всички продукти са били неразпаковани. Другата половина е върната стока, която е в добро състояние. Персоналът просто се смрази от това, което бяха помолени да направят", казва бившият служител.

За седмица над 124 хиляди единици стоки били отбелязани с "унищожи" и само 28 хиляди - "дари". Причината за това е, че много доставчици държат стоките си в огромните складове на Amazon. Но колкото по-дълго нещата остават непродадени, толкова по-скъпо е да ги съхранявате. В крайна сметка е по-евтино да се отърват от стоките.

Говорителят на британското подразделение на Amazon Джон Бумфри каза, че се унищожават "изключително малко" стоки. Amazon също така увери, че нищо не отива на сметищата, а се използва като суровина за преработка или производство на енергия. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че разследването "звучи невероятно" и обеща да проучи ситуацията.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ
    6 -1
    17:41, 22 юни 2021
    Капиталиста ще го унищожи но няма да му свали цената или да го дари. Ние сме в един рейс със тия идиоти. Шофер обаче няма.
  • 2
    Не
    Непукиста
    4 -1
    20:24, 22 юни 2021
    Тези стоки не са тяхни а на други доставчици който се съраняват в техните складове за което доставчиците плащат такси за наем.
    Когато таксите станат по-големи от цените на самите стоки, те молят Амазон да ги унищожи щото така и м е по-евтино отколкото да си ги искат и да плащат още такси.
    Амазон не могат да ги продадат щото не са тяхни а на доставчиците койкто ползват платформата на Амазон.
    В момента в Америка има бум на такъв бизнес!
  • 3
    Не
    Непукиста
    3 -4
    20:48, 22 юни 2021
    Нека предложа на социалиста с закостенелия си мозък друга гледна точка.
    Толкова са задоволени кипиталистите че боклука в кошчето за смет не ги съблазнява.
    Социално слабите в Сащ не харесват месечни соц.помощи от 3500$ (сега ги сметни3500х1.6 е 5600лв. месечно спрямо твоята мизерна пенсия от 300лв.за която трябва да благодариш на твойте другари социалисти)
    Толкова за капиталистите и техните ценности!
    Всички социалисти дружно под земята!
    • Му
      муааа
      3 0
      23:06, 22 юни 2021
      Тъпир. Чул си нещо за някви си суми ама не са верни. Като е толкова хубаво чий уй дириш в България. Уния кравари цял живот изплащат дървени къщи .
    • См
      Смях
      7 0
      23:07, 22 юни 2021
      Аз съм в САЩ от 97г и още не съм видял социално слаб с 3500$! Хора с вратовръзка ровещи боклука, на всяка улица! Изпадне ли в немилост, само 45 калибър е на помощ, насочен към теб или обратно! Паднал, никой не те поглежда, нито институции, нито работодател и просрочиш ли с 7 дена наема си но улицата 150%! Моляте не говори така неподготвен!
    • Който има фекалии в главата. Световният капитал печели от унищожаването на природата. Ще дойде време няма да има нищо в земните недра и вода няма да има годна за пиене. Ще си завреш измислените 3500 долара изодзадзе.
Последни новини