От 12 юли колите ще получават екостикер с чип на предното стъкло

От 12 юли при извършването на годишен технически преглед на автомобила на предното стъкло ще се поставя екостикер, в който ще има вграден чип.

В него ще се съдържа информация за нивата на замърсяване от всеки автомобил, данните за него и резултатите от прегледа.

Столичната община вече е определила една нискоемисионна зона. Тя е в идеалния център. В бъдеще се предвижда да бъде обособена и още една. 

В седмицата преди 12 юли всички пунктове в страната ще бъдат оборудвани с новия образец стикери и с необходимите устройства, с които ще се записва информацията на чиповете, обясни изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.

Той допълни, че в електронния чип ще бъде поместена цялата информация за самия автомобил - марка, модел, регистрационен номер, шаси и километраж:

"Прави се организация. Пунктовете ще бъдат оборудвани с необходимите технически средства, с които ще записват информацията върху чипа, който е вграден в новия стикер за техническа изправност, и ще бъдат осигурени необходимите бланки, за да може от 12 юли да започне безпроблемно работа на пунктовете и да не причиним сътресения в тази дейност с годишните технически прегледи", посочи Рановски.

Екостикерът ще има пет категории, като най-високата - пета група, ще включва електрически и хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда. Останалите ще бъдат групирани от "четвърта" до "първа" категория в зависимост от датата на първа регистрация, определения от производителя екостандарт и измерванията по време на техническия преглед.

В София ще бъде следено с видеокамери дали колите имат право да влизат в зона, определена като нискоемисионна.

Столичната община е определила район, в който ще се ограничава движението на автомобили, които замърсяват. Това каза за "Хоризонт" заместник-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков. Закупени са и камери, които ще контролират автомобилите, преминаващи през нискоемисионната зона, допълва още той:

"Столичната община е напълно подготвена с оборудването, което е необходимо, за да се контролират тези нискоемисионни зони. Има 180 камери, разположени в ринг на центъра на града. Едната зона, която всъщност е концентрирана около, така да се каже, сърцето на града, е градският център. И естествено за в бъдеще коментираме и разработваме и втора - по-широка зона, която ще обхване съответно по-голяма част от широкия център".

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Хи
    Химената
    11 -2
    11:24, 21 юни 2021
    Айде честито ! Купувайте дизеловите лешове от германия и италия още !
    • По
      Порчо
      11 0
      12:16, 21 юни 2021
      А каква е политиката на държавата, с която да дава преференции и облекчения, ако си купиш една тесла, например?
    • Хи
      Химената
      3 -2
      06:48, 22 юни 2021
      Ако имаш пари за Тесла не ти трябват преференций ! Ти си щастлив човек !
  • 2
    Ха
    Хасковлия
    12 -2
    12:45, 21 юни 2021
    Само питам: От къде идва тока за зареждане на електрическите автомобили? Те не замърсявали околната среда. Да бе, да.
    • Ск
      СкррПа
      2 -6
      13:01, 21 юни 2021
      Не е задължително да замърсява. Произвежда се по р... Виж коментара
  • 3
    Ка
    Каръмджата
    8 0
    13:31, 21 юни 2021
    Това си е едно на ум а по-лошото е че от догодина ще вдигнат много данъците според категорията. Сега си мълчат всички предизборно и направят ли го голям данъка и много работещи коли собствениците им ще ги бракуват самички. Отделно и ще вземат и мерки за десния волан.
  • 4
    13
    13
    3 0
    22:51, 21 юни 2021
    До кога ще държът тази гадна помашка муцуна на този пост.Райновски като беше офицер от КАТ не можеше да състави изречение от две думи.Песионер на държавна служба за рушвети.За какво е този стикер по рег номер камерите казват всичко това или някой ще печели грешни пари от стикери и шефа на ДАЙ да има той процент. Разкарайте това продажно пенсионирано ченге от поста.
Последни новини