КПКОНПИ иска отпадане на новите екостикери

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество предлага да отпадне въвеждането на новите екостикери за автомобилите.

Сред предложенията е и да се отчете възможността за използване на изградените системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в областта на информационните технологии, за да се сведат до минимум публичните разходи и разходите на собствениците на МПС, като така се избегне и дублирането на системи.

От КПКОНПИ посочват, че измененията на Наредба № Н-32 относно издаването на новите стикери и удостоверения за техническа изправност относно екологичните категории влизат в сила от 12 юли 2021 г., а тези за осигуряване на връзка между информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и контролно-измервателните уреди в пунктовете за технически прегледи - от 12 януари 2022 г.

Нормативната уредба предвижда:

  • въвеждане на изисквания за категоризиране на МПС в пет еколотични групи;
  • определянето на екологичната група се извършва по време на периодичния преглед за проверка на техническата изправност чрез измерване на емисиите от отработените газове, като се предвижда в знака за преминат преглед да има вграден идентификатор, позволяващ четене и запис на информация от голяма дистанция, в това число и информация за екологичната група на моторното превозно средство (т.нар. екостикер);
  • създаване на условия за автоматично въвеждане в информационната система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи на данните, получени от средствата за измерване (газоанализатор, димомер и стенд за измерване на спирачните сили) при извършените по време на прегледа измервания;
  • въвеждане на изискване контролно-техническите пунктове да бъдат оборудвани с техническо средство, което да може да чете информацията от знака за технически преглед;
  • с техническо средство ще бъде възможно прочитане на данните от знака за технически преглед (от "екостикера") от разстояние.

Анализ на КПКОНПИ обаче е установил, че рискът от влизане в сила на описаните изменения в Наредбата се изразява в потенциално неефективно разходване на публичен ресурс, нецелесъобразност от въвеждането на т.нар. "екостикер" и допълнително увеличаване на разходите за гражданите и бизнеса. Не се оспорва необходимостта от ползите от ограничаване на движението на автомобили, отделящи високо количество вредни емисии в определени зони на населените места.

По информация на ИА "Автомобилна администрация", за изработването на екостикер при годишен тираж от 1 500 000 броя е зададена единична цена от 6,80 лв. Според Комисията това потвърждава идентифицирания риск от разходване на значителен размер публични средства. Трябва да се вземат предвид и всички други разходи по въвеждане в действие на цялостната система за идентификация и контрол.

От КПКОНПИ предлагат вместо това да се използват вече изградените системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в областта на информационните технологии, за да се сведат до минимум публичните разходи и разходите на собствениците на МПС.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Радев ще ни вади от евросъюза и ще ни закачи за руснаци, китайци, индийци и бразилци, където няма такива простотии. Ще сме по-добре от кубинците, защото ще имаме по- нови коли от тях за сравнение.
Последни новини