Заместник-кметът Петър Петров поднесе венец пред паметната плоча на Паисий Хилендарски

Изображение 1 от 3

    Заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград Петър Петров поднесе венец пред паметната плоча на Паисий Хилендарски в града.

    С това събитие бяха открити „Паисиевите дни“, посветени на създателя на „История славянобългарска“.

    Слово в памет на Паисий Хилендарски изнесе Мина Христемова – уредник в Исторически музей – Асеновград. Тя припомни, че в града е оформена Паисиева гора – засадени са дръвчета за бившето лятно кино в града. Целта е да напомня на асеновградчани за делото на отец Паисий.

    „Наш дълг е да съдействаме с всички сили и средства във формирането и създаването на така нареченото историческо съзнание. Верни са думите на дядо Вазов, че с делото на Паисий българската общност има история и става народ“, разказа Христемова.

    Тя изрази надеждата си традицията за почитане паметта на Паисий Хилендарски, чието начало е поставено преди девет години, да продължи.

    „Нека споменът за него да не е само ден в календара, а паметната плоча да е място, което ни събира в един момент.

    Много се надявам делото и завещанието на Паисий - ние да изградим и защитим правото си да в църква да четем на своя роден език – това послание да намери нов прочит, отзвук, значение в съвремието.

    Ние вървим в един глобален свят и сме част от него. Дали ще се съхраним като народ, или някой след време ще ни нарече „О, неразумни, юроде“, това е дилемата, пред която всички ние сме поставени днес“, каза в заключение Мина Христемова.

    Програмата приключи с прочит от Изабела Шопова на кратък откъс от романа на Неда Антонова „Безмълвие“, посветен на житейския път на Паисий Хилендарски.

    Чрез книгата авторката се е опитала да изгради образа му – „тази неспокойна душа“, както казва Мина Христемова. Произведението придава щрих към невероятната личност на отец Паисий.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини