Хасковският ансамбъл „Китна Тракия“ отбеляза 60 г. с концерт

    Хасковският Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ отбеляза 60 години с концерт в читалище „Заря“.

    На сцената излязоха певци и танцьори от всички колективи към ансамбъла с главен художествен ръководител Руско Русев и хореограф Иван Иванов. Изпълненията им бяха аплодирани от почитатели, изпълнили залата на културната институция. Сред официалните гости бяха кметът на община Хасково Станислав Дечев, заместникът му Мария Вълчева, заместник-кметът на община Ивайловград Кръстю Делииванов, генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров, бивши ръководители на ансамбъла, деятели на фолклора.

    Приветствия по случай 60-годишнината отправи Кирил Сарджев – председател на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково. Той представи историята на „Китна Тракия“.

    Ансамбълът е създаден през 1960 г. към тракийската организация в Хасково с диригент Здравко Иванов и хореограф Тодор Стоянов. Има три формации - танцов състав, певчески хор и оркестър. През годините са работили с редица изтъкнати композитори и хореографии, а изпълненията им са представени в над 45 държави от Европа, Азия и Америка. Неведнъж ансамбълът е ставал лауреат на нашите и чужди конкурси и фестивали. Носител е на званието „Представителен“ от 1979 г. и орден “Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен. От 1990 г. ансамбълът е изцяло на издръжката на Тракийско дружество, а от 2008 г. е към структурите на НЧ „Тракия 2008“.

    Сарджев обяви, че тракийската организация и читалище „Тракия 2008“ инициират подписка за удостояване на Борис Младенов с почетно звание „Почетен гражданин на Хасково“, който има голям принос в израстването на ансамбъла.

    Кметът на община Хасково Станислав Дечев удостои „Китна Тракия“ с кристален плакет "Св. Богородица" и благодари за това, че вече шест десетилетия ансамбълът съхранява българското и предава своя патриотичен плам на всяко следващо поколение. Защото мисията на ПАНПТ “Китна Тракия“ е да пази българската традиция!

    Спектакълът се осъществи по програма "Културни инициативи" на община Хасково.

    По-рано през деня по повод юбилея заместник-областният управител на Хасково Мартин Узунов връчи най-високото отличие „Почетен плакет на областния управител на област Хасково“ на Кирил Сарджев, съобщиха от Областна администрация. Узунов поздрави Сарджев за приноса на ансамбъла към културата на област Хасково и страната. Той му връчи и поздравителен адрес от областния управител на Хасково инж. Минко Ангелов. На срещата присъстваше и Анета Георгиева - секретар на НЧ „Тракия 2008“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Az
      az
      6 -2
      09:14, 17 юни 2021
      Браво, но защо няма предварителна информация, за тия събития а винаги научаваме след като са се случили вече ?
    • 2
      Ва
      Васко Димов
      10 0
      10:17, 17 юни 2021
      Снощи в препълнената зала на ч-ще "Заря" се състоя дългоочаквания концерт по повод 60 годишнината на ансамбъл "Китна Тракия".Изпълнени бяха най-добрите танцови, музикални и хорови произведения от репертоара на ансамбъла. От показаното се видя колко много усилия са положени за сценичната им реализация.Всяка една от формациите поднесе с голяма доза професионализъм изпълненията си, но основния двигател в този спектакъл е танцовият състав. Няколко от танцовите произведения са дело на хореографа на ансамбъла Иван Иванов. В тях се забелязва старанието му да въведе новости при създаване на танците, а именно полифоничното решения на композициите им. Добрите изпълнители защитиха успешно намеренията му.Оформя се и второ поколение танцьори, които да поемат щафетата от "по-старите".
      В продължение на повече от час публиката се радваше на прекрасната атмосфера и изпращаше с продължителни аплодисменти изпълненията.

      Като препоръка към организаторите искам да направя една забележка:
      Когато се съобщават данни за ансамбъла е добре те да бъдат проверени и съгласувани с хора, свидетели на историята на ансамбъла. За създател на ансамбъла беше съобщено само името на Здравко Иванов без това на Тодор Стоянов.Пропуснати бяха имена на ръководителите на оркестъра като Сашо Юнаков и Стефан Статев.
    Последни новини