Писателят Георги Стоянов взе голямата награда "Христо Г. Данов"

В Пловдив връчиха националите награди "Христо Г. Данов". Носител на голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура за 2021 г. е писателят Георги Стоянов. Престижното отличие му бе връчено лично от министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Връчването на наградите "Христо Г. Данов" се състоя на тържествена церемония в двора на къщата-музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив. Връчват се осем награди в различни категории.

Наградата за българско издателство отиде при "Факел Експрес" ("Творения", автор Владимир Хлебников).

В категорията автор на българска художествена литература бе отличена Бойка Асиова, автор на книгата "Роден на Великден".

В категорията преводач на художествена литература наградата бе присъдена на Стефан Русинов, за превод на книгите "Живи", автор Ю Хуан.

За автор в областта на хуманитаристиката наградата отиде при Нонка Богомилова, за книгата "Балканите: белязани пътища (1991 - 2016)". В категорията автор на издание за деца е отличен Сотир Гелев, автор на книгата "Приключенията на господин Боровинка по вода и суша".

Наградата - художник или дизайн и оформление на книга отиде при Дамян Дамянов, художник на книгите "Метаморфозата" от Франц Кафка и "Приказки на пишещата машина" от Джани Родари.

За Представяне на българската книга отличието отиде при Литературен вестник. За Библиотечно дело е наградена Мая Николова Димитрова, библиотекар в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г. Номинираните участници традиционно получават своите отличия по случай 24 май - Деня на славянската писменост и българската просвета и култура.

Наградите се определят на конкурсен принцип. Министърът на културата връчва една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура, а жури, в два кръга, определя други награди в осем категории. Отличието представлява малка пластика, диплом и парична сума.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини