Обмен на иновации в Ардино по Националната програма „Иновации в действие“

СУ „Васил Левски“  - Ардино е домакин на работна среща за споделяне на добри практики и обмяна на опит по Националната програма „Иновации в действие”. Срещата се провежда от 11 до 13 юни, а участници са учители и ученици от СУ „Васил Левски“ ( Крумовград) и СУ „Христо Ботев“, село Ветрино, област Варна.

Мероприятието, коетосе проведе в залата на общинския музей, бе уваженоот кмета на община Ардино инж. Изет Шабан, председателя на общинския съвет Сезгин Байрям, представителите  на Регионалното управление на образованието (РУО)  в Кърджали - Али Хасан, ст. експерт по природни науки и екология, Даниела Апостолова, ст. експерт по обществени науки, гражданско образование и религии и Венета Добрева, ст.експерт поквалификация на педагогическите кадри.  Тук бяха още  началникът на отдел „Образование, култура и спорт“  Бахар Реджебов и директорите на основните училища в общината.

Работната среща бе открита от директора на СУ „Васил Левски“ Аника Петрова, която благодари на гостите за възможността заедно да обменят идеи в областта на иновациите в образованието. На гостите бяха представени презентации за СУ „Васил Левски“ и действащите иновации по проект „Училище на 21. век – класна стая в облака“,  както и идеите за разширяване на иновациите в училището през следващата учебна година.

Програмата за посещение на място включваше наблюдение в учебни часове по физика и астрономия в 9. клас, английски език и информатика в 11. клас, информационни технологии в 5. и 9. клас, където гостите имаха възможност да наблюдават уроци в реална обстановка. Учителите от Крумовград и Ветрино бяха впечатлени от структурата на учебния процес, учебната програма, начина на разпределение по групи на учениците, а също желанието и силната мотивация за работа на учителите и учениците от СУ „Васил Левски“ -  Ардино. Учениците показаха на гостите с какво задоволство изучават  чужди езици, природни науки, информатика и информационни технологии с помощта на проектно базирано обучение и метода обърната класна стая в реална и електронна среда за развиване на необходимите за 21. век умения чрез виртуални пътешествия, изготвяне на проекти за решаване на реални проблеми и  забавни състезателни игри.

По време на посещението бяха представени всички възможности за работа и обучение по този модел, в който целта е развиване на индивидуалността и заложбите, подкрепа и подпомагане на усилията на всеки ученик да надгражда своите компетентности за израстване като нравствена и толерантна личност, с ясно изразено гражданско съзнание и поведение. Гостите имаха възможност да дискутират всички  представени уроци с преподавателите, а също така да сравняват работата в реално време и в електронна среда.

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан поздрави гостите и присъстващите в мероприятието. „На нас ни е особено приятно да бъдем домакини на подобни събития. Изминалата година бе трудна и премина под знака на пандемията от коронавирус, но тя ни даде възможност на нас като общество много бързо да се адаптираме към новото мислене, а именно иновацията и използването на тези технологии за непрекъсването на обучението. Трябва да мотивираме учениците, за да обичат всички предмети, които изучават в училище. Иновацията е това, учителите да се превърнат и в мотиватори. Хора, които дават знания, но и мотивират учениците наистина да заобичат това, което правят по време на своя учебен процес. Да бъдат знаещи, можещи и умеещи. Това е тенденцията. Това ще бъде и настоящето и бъдещето. Ето това трябва да се стреми да се постигне в едно съвременно училище“, заяви инж. Изет Шабан.

Програмата за деня завърши с неформална работна среща между преподавателите с цел обмяна на опит, добри иновативни практики и дискусия на тема „Облачни технологии и проектно базирано обучение – инструменти за повишаване на мотивацията за учене“.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини