РИК -Хасково обучава гражданите как да гласуват с машина

РИК-Хасково ще инсталира демонстрационна машина  за обучение на гражданите, които имат нужда от технически разяснения как да упражнят правото си на глас по време на Парламентарните избори на 11 юли.

Тази възможност е обсъдена по време на работната среща между представители на Районната избирателна комисия, натоварена да организира и проведе вота, представителите на реда, областният управител инж. Минко Ангелов и заместничката му Виолета Желева.

“Така или иначе със сигурност ще разполагаме с една демо машина и тя ще бъде включена. Идеята е в определени часове на работния ден, които ще обявим допълнително, онези от гражданите, които решат, да могат да пробват как се гласува с нея”, посочи председателят на РИК Добромир Якимов. Той уточни, че има подходящо помещение до заседателната зала на Комисията в зала “Дружба”, където машината може да бъде инсталирана и в определените часове техническо лица да разяснява работата с нея на гражданите.

Според промените, направени от 45 НС, на предстоящите избори вотът ще се упражнява изцяло машинно. На предходните избори за депутати Районните избирателни комисии в страната също разполагаха с по една машина, но тя беше използвана основно при обучението на членовете на Секционните комисии.

По предложение на заместник-областния управител Виолета Желева подобни демонстрации за гражданите би било добре да се организират и в други от по-големите общини в областта. По тази тема областният управител Минко Ангелов е поел ангажимента да направи запитване пред ЦИК за предоставянето на повече от една машини в региона на Хасково, информира Добромир Якимов.

От РИК вече са водили разговори с шефа на “Охранителна полиция“ към ОДМВР-Хасково за подобряване на организацията по охраната в деня на вота, както и за недопускането на струпване около зала „Дружба“, където и този път ще се предават и обработват изборните книжа. През април заради лошата организация се стигна до хаос, а някои от членовете на комисиите предадоха бюлетините след чакане повече от 24 часа. Заради напрежението имаше и припаднали хора.

Сега областният управител се наема с осигуряването на постоянна линейка пред залата, където ще се предават протоколите и чувалите с бюлетини. Освен това, паркингът до залата ще бъде свободен за улеснение за всички участници в изборния процес.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    И да не гласувате пак ще влезна в новия парламент. С бюлетини № 4 или 5 все си е тая .
    • Гу
      Густо
      5 0
      07:36, 13 юни 2021
      Владко с бюлетина № 5 , можеш да влезнеш и някъде другаде !
  • 2
    Ор
    оракул
    4 0
    08:30, 13 юни 2021
    Владко по-скоро ще влезнеш при бай-Ставри в софийския централен отколкото в парламента. Далаверите от "Родопи" скоро ще излезнат на бял свят.

Още новини

Последни новини