Радев: Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието „Родина“

Президентът Румен Радев призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да си припомни клетвата, която е положил пред Българското народно събрание да спазва Българската Конституция, "където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа".

Така държавният глава коментира визитата на ръководството на ДПС в Турция преди дни и срещата на председателя на движението Мустафа Карадайъ с президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган. За срещата стана ясно от публикация на Анадолската агенция, като в друг неин материал Карадайъ е цитиран да казва пред председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп: „Тази земя е наша земя. Ние не сме имигранти тук, Турция е нашата родина – останахме тук след Османската империя. Нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на езика, религията и обичаите ни“.

„Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието Родина и в какъв контекст го употребява“, каза президентът.

"Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Следва и политическите партии да не го правят“, допълни той.

Карадайъ: За връщане на нормалността в политиката, диалогът е необходим

Радев отбеляза, че винаги е подчертавал, че отношенията ни с Република Турция са изключително важни. "България винаги е работила активно да се развиват тези отношения. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела", подчерта държавният глава.

Радев отговори и на въпрос дали българските власти са знаели за визитата на ръководството на ДПС в Турция. "Аз специално не съм знаел", каза той.

darik.news

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини