Предание за заровено имане в основите на старата джамия в Момчилград буни духовете

    Предание за заровено имане в основите на старата джамия в Момчилград бунидуховете в родопския град. Според предприемачът Хасан Тахиров хората говорят, че това е една от причините да бъде съборен вековният храм. Тахиров смята,че джамията е могло да бъде запазена като паметник на културата.

     Не ни е известно да има предание за имане. Желанието на мюсюлманите в Момчилград е да имат нов и красив храм.  Той ще се издига на мястото на стария.Нямаме парцел за трета джамия,затова се решихме на тази стъпка.Храмът ще се ползва от учениците в мюсюлманското училище за практически занятия.Идеята е на повече от година.Това сподели за Кърджали бг вести районният мюфтия Басри Еминефенди.Той каза още,че за строителството има разрешение от Висшия мюсюлмански съвет и от община Момчилград.Проектът е на наши проектанти.

    Районният мюфтия подчерта, че е започната мащабна дарителска кампания за набиране на средства за новата джамия. Тя обхваща цялата страна и нашенци в чужбина. Вече има комисия,която следи за постъпващите дарения. До този момент са внесени 60 000 лв.по сметка за строителството на новия храм. Нашите мюсюлмани обичат да даряват, когато едно дело е богоугодно,подчерта районният мюфтия.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини