ЦИК пуска онлайн симулатор за машинно гласуване

Централната избирателна комисия обяви, че са нужни още тестове, за да се определи с точност колко допълнителни машини ще бъдат нужни за вота на 11 юли, както и в кои секции ще има поставени по две устройства. Засега ЦИК не се ангажира с даването на точни числа, но по предварителни изчисления се смята, че 1400 секции ще разполагат с по две машини. Съществува и идея второ устройство да бъде поставено там, където би имало риск от струване на хора в критичните демографски групи, независимо от броя избирателите в секцията.

След проведените миналата седмица експерименти с машинното гласуване в София, Доброславци и Сливница, говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви, че резултатите се "умерено оптимистични", но са нужни допълнителни тестове. Такива ще бъдат произведени в три столични района - Люлин, Триадица и Подуяне тази неделя. Целта е да се затвърдят изводите от предишните тестове, които засега показват, че демографските характеристики на населението влияят значително на времето за гласуване. Според резултатите най-бавно се справят мъжете над 70 години, които имат по-ниско от средното образование, а най-бързо - младежите. Обобщените данни до момента показват, че за час с машина гласуват средно около 50 души.

Според Росица Митева хората трябва да имат досег до устройство за машинно гласуване преди изборите, за да изчезне притеснението им от "неизвестността". За тази цел ЦИК предвижда пускането на онлайн симулатор, който ще копира визията на машинната бюлетина. Той ще бъде пуснат вероятни следващата седмица, след като мине жребият за подреждане на партиите в бюлетината.

Цветозар Томов съобщи, че след като бъдат разпределени устройствата за машинно гласуване в секциите, в които на предишните избори са гласували над 300 души (около 9700 секции в България и чужбина) ще останат още 1400 машини, за които ще трябва да се реши къде ще бъдат поставени. "Имаме информация, че в около 700 секции са гласували повече от 450 избиратели. Ще се опитаме за тях да предвидим втора машина", заяви Томов. Росица Матева пък обяви, че в чужбина машините ще бъдат доставени по метода на дипломатическото карго със съдействието на Министерство на външните работи.

От брифинга се разбра, че до този момент са подадени близо 30 000 заявления за гласуване извън страната. Най-много са в Турция, Великобритания и Германия.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини