Стартира нов младежки проект в област Кърджали

В неформална обстановка се даде старт на младежкия  проект „Портал Европа“на сдружение "Нови перспективи за развитие",финансиранпо програма Еразъм +.Той беше дълго отлаган поради пандемията ,но сега екипът на сдружение постави началото му.

            Младите хора бяха запознати от координатора на проекта Марина Димова,експерт по Гражданско образование, с основните му  цели и дейности,които включват осем  модулни семинара.

            От  обученията "България & АЗ" участниците ще придобият опит в класифициране и систематизиране на практична информация, оформяне и прилагане на младежки политики в България - нормативни актове, добри практики и възможности за младите в  родината им.

            От   обучителните семинари "Европа & АЗ", участниците ще подобрят компетенциите си за развитие на знанията, мобилността, заетостта и социалното включването им като млади европейски граждани. Заедно с това ще се  организира обмен на добри практики с цел насърчаване на младите хора да участват в активности, свързани с образование, културни и обществени мероприятия.Дейностите   ще се провеждат  до края на месец септември 2021 като кулминацията ще е посещението на Българския парламент,ако обстановката позволява.

            Гост-лектор на събитието беше Антония  Костова- сътрудник на евродепутата Асим Адемов и младши експерт в Областна администрация.Тя се срещна с 30 ученици от ЕГ „Христо Ботев“,които имат активно изразено отношение към обществени проблеми, европейскивъпроси и младежка активност. Гостенката разказа за предизвикателствата в работата си и разясни някои от основните  функции както на областна администрация ,така  и  на някои от главните институции на Европейския съюз, със седалище в Брюксел.

            Интерес предизвика и възможността пред младите хора да се срещнат с евродепутат и от първо лице  да се информират по различни теми, касаещи европейските стратегии за  развитие на младежта.

Кърджали бг вести                                                                                  

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини