ЕК в нова стратегия за Шенген: Крайно време е България да бъде приета

Крайно време е България да стане част от Шенген. Това е записано в новата стратегия на Европейската комисия за Шенгенската зона.

"Комисията смята, че е настъпил моментът да бъдат последвани положителните оценки и призовава Съвета да предприеме нужните стъпки България, Румъния и Хърватия да станат част от (шенгенската) зона без граничен контрол по вътрешните граници на страните членки", пише в документа.

"Тези държави членки прилагат ефективно по-голямата част от достиженията на правото от Шенген, но без да могат да се възползват от всички предимства, произтичащи от членството в Шенгенското пространство, и това трябва да се коригира", се допълва в стратегията.

Комисията предлага да се преразгледа механизмът за наблюдение и оценка на Шенген, като се поставя по-голям политически акцент върху решенията, които се вземат и "засилен мониторинг за зачитане на основните права".

"Днес представяме път за развитие в бъдеще, който да гарантира, че Шенген може да издържи теста на времето, който ще осигури свободния поток на хора и стоки и ще обслужва всички възможни обстоятелства за възстановяване на нашите икономики, за да се изправим по-силни заедно", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Шенгенското пространство е дом на повече от 420 милиона души в 26 държави. Премахването на контрола по вътрешните граници между шенгенските държави е неразделна част от европейския начин на живот: почти 1,7 милиона души живеят в една шенгенска държава и работят в друга. Хората са изградили живота си въз основа на свободите, предлагани от Шенгенското пространство, като 3,5 милиона души преминават между държавите от Шенгенското пространство всеки ден, посочват от ЕК.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини