28 °C

Поставят паметен знак на гарата в Кърджали по повод 90 г. от създаването й

Последното събитие от програмата на „Мултикултурният град-2021” е посветено на 90-годишнината от пристигането на първия влак в Кърджали и от откриването на жп гарата в града. 2021-ва година е година на железопътния транспорт в Европейския съюзи това е още едно основаниеда бъде поставен паметен знак за годишнината на жп гара Кърджали и постоянна експозиция от архивни кадри в чакалнята за пътници, което се осъществява в партньорство с ДП Национална компания Железопътна инфраструктура-София. Кметът д-р инж. Хасан Азис ще открие постоянната експозиция и паметния знак на жп гара Кърджали на 7 юни, понеделник, от 13:00 ч.

Гара Кърджали се намира на Главна железопътна линия 4 от Националната железопътна мрежа на България – Русе-Подкова. Строителството й се извършва  на няколко етапа, като първата отсечка от гара Русе до гара Велико Търново е въведена в експлоатация на 8 октомври 1900 г., а последната от Момчилград до Подкова – на 20 ноември 1944 г. Обемът на строителните работи за изкуствените съоръжения е голям и обхваща стотици мостове, водостоци, подпорни стени и 25 тунела с обща дължина 8 км и 126 м. Строителство на железопътна линия Русе-Търново-Стара Загора през Стара планина е предвидено още в Закона за развитие на железопътната мрежа на България от 1895 г. Първият завършен участък е Русе-Търново /1897-1900 г./. След построяването на трасето през Борущица и Стара Загора до Михайлово, се обмисля продължаването на линията на юг, като първоначалният замисъл е тя да достигне до Дедеагач. Когато след края на Балканската война южната граница на България се измества на Бяло море, плановете са за свързване с Кавала, но скоро след Букурещкия мирен договор от 1913 г. се приема направлението Михайлово-Мъстанли (Момчилград)-Гюмюрджина-Порто Лагос. За да осигури средства, българската държава възлага изграждането на линията и пристанището на немската банкерска къща „Дисконто-Гезелшафт. Тези проекти не се осъществяват, защото с Ньойския мирен договор България е лишена от излаз на Бяло море. През 1920 г. Министерският съвет решава да се построи железопътна линия в направление Раковски-Хасково-Кърджали- Пашмакли (Смолян) и Инженерните войски започват работа, като първоначално участъкът до Хасково е завършен с междурелсие 760 мм. Постановление от март 1923 г. разпорежда преустройството му като линия, а продължението към Момчилград да остане като теснолинейка. Година по-късно е направена промяна в плановете за построяването на цялата линия с междурелсие от 1435 мм до Момчилград.

Предаването в експлоатация на участъците става поетапно, като участъкът от Маслиново до Кърджали е открит на 8 ноември 1931 г. в 10:30 ч.,когато на новооткритата жп гара в града пристига дългоочакваният първи влак, идващ от Хасково и посрещнат от цялото гражданство. С това знаменателно събитие е свързана надеждата, че започват по-благодатни дни за живота, търговията и индустрията в Източните Родопи.

2021 е годината на железопътния транспорт в Европейския съюз (ЕС) – инициатива, която цели да покаже ползите от този вид транспорт и да насърчи използването му от гражданите и бизнеса.Железопътният транспорт е сигурен, устойчив и екологичен и не е развил пълния си потенциал, посочват от Европейската комисия (ЕК). Той ще помогне за изпълнението на заложените цели за въглеродна неутралност до 2050 година. Затоваи в Брюксел са организираниредица събития, които да помогнат на европейците да преоткрият този начин на придвижване.

Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
22 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
22 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
22 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
22 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
22 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
22 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
22 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
22 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
22 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
22 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
22 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
22 юни 2021
Последни новини