Още нежелани прояви на йо-йо ефекта от диетите

Всички сме чували за йо-йо ефекта от рязкото спиране на строгите диети. Скорошно проучване хвърля допълнителна светлина по въпроса и резултатът отново не е розов.

Според новото проучване на The Journal of Cardiovascular Nursing, при жените цикличната загуба и наддаване на тегло често върви ръка за ръка с безсъние, дори ако са свалили и качили само четири-пет килограма.

Жените казват, че след всеки един такъв цикъл им е било по-трудно да заспиват, сънят им е ставал по-кратък и се е наложило да започнат прием на лекарства.

Йо-йо ефектът води и до обструктивна сънна апнея (внезапно спиране на дишането, докато спим), която пък често е причина за други сериозни рискове за здравето, включително сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт.

За основен виновник в случая учените сочат нашия метаболизъм, който играе важна роля в цикъла сън-будуване.

"Когато отслабвате, особено ако се случва бързо, метаболизмът може да се забави. Но когато спрете диетата и започнете да ядете повече, той не може да се ускори толкова бързо", уточнява доктор Кандис Сети.

Именно играта с килограмите може тотално да обърка нивата на хормоните, които управляват стреса и глада.

Качването на тегло е най-малкият проблем в случая, защото освен безсънието, което води до още неприятности, рискуваме повишаване на висцералната мастна тъкан. Тя, от своя страна, увива органите и се счита за не по-малко опасна за здравето.

Висцералната мастна тъкан е и сред основните заподозрени за едни от най-опасните болести като рак и диабет тип 2, съобщават от Eat This, Not That!.

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини