19 °C

Европа с нова инициатива "Нов европейски Баухаус"

Най-новата инициатива на Европейската комисия  се нарича„Нов европейски Баухаус”. Стремежът на ЕК е тази инициатива да разчупи границите между науката и технологиите, изкуството, културата и социалното приобщаване. Да бъде демонстрирана симбиозата между екологичния преход и нашите жизнени пространства. Основните ценности на „Нов европейски Баухаус” са свързани с устойчивостта, естетиката и приобщаването. Благодарение на тази инициатива ще можем да си представим и да изградим заедно устойчиво и приобщаващо бъдеще, което е красиво за очите, умовете и душите.

Тази нова инициатива ще протече в три етапа – проектиране, изпълнение и разпространение. В началото на 2021 г. беше даден официалният й старт. До момента инициативата се радва на голям интерес в Европа. През тази година ще се проведе и първото издание на наградите „Нов европейски Баухаус”.

В момента протича конкурс за набиране на проектни предложения. Те се подават онлайн в срок до 31.05.2021 г. на следния линк: https://prizes.new-european-bauhaus.eu/. Там са публикувани и Насоките за кандидатстване.

Наградата „Нов европейски Баухаус” се състои от 2 направления в 10 различни категории.

Първото направление е „Нови европейски награди Баухаус”. То е посветено на вече реализирани проекти, които трябва да са завършени към момента на подаване на заявлението. Победителите получават награда в размер на 30 000 евро и комуникационен пакет;
Второто направление е „Нов европейски Баухаус за Изгряваща звезда” и е фокусирано върху концепции и идеи на участници до 30-годинишна възраст. Най-добрите предложения ще получат 15 000 евро и комуникационен пакет.

До голяма степен идеята на новата европейска инициатива допълва част от приоритетите на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. и основно тези на приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, където целта е да се подобри качеството на живот и растежа в градовете. В периода 2014-2020 г. много проекти са реализирани благодарение на ОПРР, подкрепени са дейности в областта на културната, образователната, социалната инфраструктура и т.н.

Част от категориите, в които би могло да се  вземе участие за получаването на „Нови европейски награди Баухаус” са: „Възстановяване на градските и селските пространства”, „Опазено и преобразено културно наследство”, „Строеж в духа на кръговостта”, „Мобилизиране на културата, изкуствата и общностите”.

Повече информация за конкурса и категориите може да прочетете тук: https://europa.eu/new-european-bauhaus/2021-prizes_en

Допълнителна информация за инициативата „Нов европейски Баухаус” може да получите на специално създадения сайт: https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_bg. В него всеки има възможност да споделя идеи и примери за това как да бъде допълнена и продължена инициативата.

В инициативата „Нов европейски Баухаус” биха могли да се включат бенефициенти с реализирани проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Убедени сме, че по този начин ще дадем възможност за популяризиране на добри практики и споделяне на опит от България, както и обмен на информация и идеи за подкрепа на иновативни идеи и проекти, свързани с устойчивото развитие на градовете ни и постигане на съвременна промяна в заобикалящата ни среда.

Дора Христова

директор на Областния информационен център-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
17 юни 2021
Последни новини