Европа с нова инициатива "Нов европейски Баухаус"

Най-новата инициатива на Европейската комисия  се нарича„Нов европейски Баухаус”. Стремежът на ЕК е тази инициатива да разчупи границите между науката и технологиите, изкуството, културата и социалното приобщаване. Да бъде демонстрирана симбиозата между екологичния преход и нашите жизнени пространства. Основните ценности на „Нов европейски Баухаус” са свързани с устойчивостта, естетиката и приобщаването. Благодарение на тази инициатива ще можем да си представим и да изградим заедно устойчиво и приобщаващо бъдеще, което е красиво за очите, умовете и душите.

Тази нова инициатива ще протече в три етапа – проектиране, изпълнение и разпространение. В началото на 2021 г. беше даден официалният й старт. До момента инициативата се радва на голям интерес в Европа. През тази година ще се проведе и първото издание на наградите „Нов европейски Баухаус”.

В момента протича конкурс за набиране на проектни предложения. Те се подават онлайн в срок до 31.05.2021 г. на следния линк: https://prizes.new-european-bauhaus.eu/. Там са публикувани и Насоките за кандидатстване.

Наградата „Нов европейски Баухаус” се състои от 2 направления в 10 различни категории.

Първото направление е „Нови европейски награди Баухаус”. То е посветено на вече реализирани проекти, които трябва да са завършени към момента на подаване на заявлението. Победителите получават награда в размер на 30 000 евро и комуникационен пакет;
Второто направление е „Нов европейски Баухаус за Изгряваща звезда” и е фокусирано върху концепции и идеи на участници до 30-годинишна възраст. Най-добрите предложения ще получат 15 000 евро и комуникационен пакет.

До голяма степен идеята на новата европейска инициатива допълва част от приоритетите на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. и основно тези на приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, където целта е да се подобри качеството на живот и растежа в градовете. В периода 2014-2020 г. много проекти са реализирани благодарение на ОПРР, подкрепени са дейности в областта на културната, образователната, социалната инфраструктура и т.н.

Част от категориите, в които би могло да се  вземе участие за получаването на „Нови европейски награди Баухаус” са: „Възстановяване на градските и селските пространства”, „Опазено и преобразено културно наследство”, „Строеж в духа на кръговостта”, „Мобилизиране на културата, изкуствата и общностите”.

Повече информация за конкурса и категориите може да прочетете тук: https://europa.eu/new-european-bauhaus/2021-prizes_en

Допълнителна информация за инициативата „Нов европейски Баухаус” може да получите на специално създадения сайт: https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_bg. В него всеки има възможност да споделя идеи и примери за това как да бъде допълнена и продължена инициативата.

В инициативата „Нов европейски Баухаус” биха могли да се включат бенефициенти с реализирани проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Убедени сме, че по този начин ще дадем възможност за популяризиране на добри практики и споделяне на опит от България, както и обмен на информация и идеи за подкрепа на иновативни идеи и проекти, свързани с устойчивото развитие на градовете ни и постигане на съвременна промяна в заобикалящата ни среда.

Дора Христова

директор на Областния информационен център-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини