Нападнали български граждани в Загреб, пише хърватски вестник

Инцидентите срещу български граждани в Загреб, заради които хърватският премиер Андрей Пленкович обвини президента Зоран Миланович в "подстрекателство", се отнасят за вербални нападки срещу двама българи от продавач на пазара и от таксиметров шофьор, предаде агенция Хина, позовавайки се на в."Ютарни лист".

Полицията разследва двата случая, а трети случай е бил разрешен с намесата на българското посолство, посочва вестникът.

Според първите полицейски съобщения в единия случай обект на нападките е била възрастна българка, която казала, че след като влязла в таксито, шофьорът грубо й се скарал, че е затръшнала вратата. Като я попитал откъде е, той казал: "Вие, българите с вашата мръсна политика към Македония идвате тук да живеете в нашата прекрасна Хърватия". След това спрял таксито и я накарал да плати и да слезе. Тя го направила, но помолила шофьора да й помогне да свали тежката си чанта от багажника, а той хвърлил чантата върху нея и жената паднала на земята.

При втория случай друга българка се оплакала, че нейният съпруг бил замерван на пазара след спор за произхода на продуктите, който довел до въпрос откъде е мъжът. След като отговорил, продавачът заявил, че "България изнудва нещастната Македония" и го замерил с някакъв предмет.

При третия случай детето на българка не било допуснато в детска градина в Загреб, но случаят бил разрешен след протест за дискриминация и намеса на българското посолство.

Вчера премиерът Андрей Пленкович нарече президента Зоран Миланович "подстрекател" и каза, че след негативните му изявления за българската политика към Република Северна Македония са последвали инциденти с български граждани в Хърватия и оплаквания от българското посолство.

На среща от процеса Бърдо-Бриони в Словения Миланович критикува България за нейното искане Република Северна Македония да промени учебниците си по история като условие за европейската й интеграция.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини