ЦИК заличи регистрацията на една партия за изборите. Експеримент с машинно гласуване

"Документи са подали 19 партии и 9 коалиции. Днес пристигна проверката на една от партиите и нямаше необходимия брой подписи 2500 и тя беше заличена, така че за момента имаме 18 партии и 9 коалиции, като все още изчакваме проверките за 3 партии и една коалиция и тогава вече ще можем да обявим окончателния брой партии и коалиции, които ще участват в изборите на 11 юли", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

Партията, която е заличена е ПП Национално движение "Единство". В нейната подписка за регистрация фигурират 364 подписа на хора, които се оказват покойници. Коректните им записи с подписи са 2219 (от 4400 записа).

ЦИК днес проведоха експеримент колко души биха гласували с машина в средно натоварена секция с 600 души - произволно избрани. Целта е да се разбере колко машини трябва да бъдат осигурени в натоварени секции, където има само една.

На брифинга стана ясно, за един час гласуват 75 избиратели. Такива експерименти ще се правят само в България. В неделя ще има пробно гласуване в Доброславци. Гласуването ще започне в 10 часа в зала в кметството и ще продължи докато се наберат 100 гласували. Засега ЦИК се въздържат да правят заключения, но вървят към поставяне на две машини в секции с над 450 гласували на предишните избори.

Към 27 юни, според договора, е логично машините да бъдат платени и да станат собственост на държавата. Това още не станало. ЦИК все още не е приела работата на "Сиела", все още уточнява детайли по софтуера. Целта е софтуерът да може да бъде модифициран за всички видове избори. Ще има одит дали това е изпълнено. Машините все още не са собственост на държавата. По отношение на логистиката също не е взето окончателно решение, но за страната е възможно те да бъдат доставени както бюлетините.

Задържаните машини не са използвани на изборите на 4 април и не са се отразили на резултата. Част от тях са били използвани за части.

9600 машини има в страната. Другата седмица, след експериментите, ще бъде ясно колко още машини ще бъдат необходими. Тогава трябва да бъде обявена обществената поръчка, за около 1000-1500 машини още, но това се уточнява.

Към 19 юни ще стане ясен броят на секциите в чужбина, дотогава се приемат заявления. В момента са обявени местата, където ще има секции, не броят им, поясниха от ЦИК.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    бат Танас
    1 0
    20:44, 27 май 2021
    Не една а всички партии са заличаване!
Последни новини