Броят на ваксинираните в областта срещу коронавируса надхвърли 24 000 души

Изображение 1 от 3

    Областният управител Даниел Делчев свика присъствено заседание на Кризисния щаб в конферентната зала на РЗИ. Той бе категоричен, че Щабът ще продължи да действа и занапред, въпреки стабилизирането на ковид-ситуцията и облекчаването на мерките за безопасност. Заяви, че ще разчита на професионализма и отговорността на здравните власти и контролните органи и подчерта, че бдителността им не трябва да отслабва. По информация на ръководството на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в момента в лечебното заведение са настанени 49 пациенти с коронавирус, което се равнява на една-трета от болните в пиковите дни. 52 са свободните неинтензивни ковид-легла. Данните са обнадеждаващи, но не бива да водят до занижаване на контрола, каза проф. Тодор Черкезов. Към момента 8 души се лекуват в Инфекциозното отделение, 12 в ПФО и 29 в първа и втора база на Вътрешно отделение. В ОАИЛ няма ковид-болни, няма и чакащи в изолатора на Спешното. За жалост в седмицата от 20 до 27 май са починали петима души. От направените вчера в микробиологичната лаборатория 36 ПСР-теста положителни са само 3. Днес са взети още 26 проби. Спокойна е обстановката и в трите  общински болници. В Момчилград, Крумовград и Ардино има по трима хоспитализирани, които са в добро общо състояние. По отношение на ваксинационния процес стана ясно, че системата разполага с наличности от трите ваксини и всички желаещи имат достъп до имунизация. Броят на ваксинираните лица в региона надхвърли 24 000, като 9 500 от тях са с две дози. Според РЗИ, процентът на имунизираните и преболедувалите спрямо броя на населението е сравнително висок. Обезпокоителна е обаче пасивността на общопрактикувашите лекари, както и ниският ръст на обхванатите от ромската общност. Най-голям брой ваксини се поставят в болниците, отчетоха от РЗОК. От поставените през м. април  4 408 дози, 2 461 са в кабинетите на болниците срещу 1947 при джипитата. Има и сигнали, че личните лекари отказват за издават сертификати на пациентите си и ги препращат към РЗИ.

    В сферата на образованието ситуацията е спокойна. Няма болни и карантинирани ученици и  учители. Ваксинираните педагози са над 40 на сто.

    По линия на МВР за последните две седмици са извършени 370 проверки на лица под карантина, 73 в търговски обекти и 182 за употреба на лични предпазни средства. Няма издадени актове. Съставени са 75 предупредителни протоколи за дребни нарушения. След заседанието на Кризисния щаб областният управител посети ваксинационния кабинет на РЗИ и Центъра за спешна медицинска помощ. Делчев поздрави д-р Митков и екипа му, които днес празнуват Международния ден на спешната помощ и които втора година са на първа линия в борбата с пандемията без да отстъпват нито за миг от принципите на солидарността, медицинската етика и защитата на човешкото здраве.

    Това съобщиха от Областният кризисен щаб.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини