Доброволци ще чистят Арда от извора до село Смилян

Тази събота - 29.05 се организира почистване на река Арда от самия извор до село Смилян. Начинанието е част от инициативата на Green Peace за почистване на водоеми в България #ИзбериВодата.
Река Арда е изключително важна, както за местните хора, така и аз туристите, посещаващи красивия район. "Затова да обединим сили: кореняци от Коритото, ентусиасти и туристи от България и чужбина...да изчистим бреговете на реката от самото й начало", призовават организаторите на кампанията.
Ще бъде осигурена храна по време на чистенето, както и настаняване в къщи за гости за петък и събота за доброволците от далече. А за награда ще бъде организиран живописен преход до връх Ком в неделя.
Участъкът от 22 км. е изключително амбициозно начинание, за който ще са необходими много сръчни ръце. 
Началото е в събота, 10 часа, сборен пункт: пред Музея на фасула в село Смилян.
Относно храненето, ще започне с прясна пита с шоколад, благодарение на Пекарната на Карамфил Кадиев в с.Смилян. За силите през деня ще се погрижи Млечен дом "Родопа Милк" със сандвичи с вкусен родопски кашкавал. След почистването пък ще има освежителни напитки и родопски клин, осигурени от Механа "Аида" -Смилян.
Организаторите молят да си носите бутилки с вода, по възможност за многократна употреба, за да не се увеличава замърсяването с пластмаса. Важна е и екипировката - носете ботуши или планинарски обувки. Препоръчва се също тънък дълъг панталон и блуза с дълъг ръкав. Ще бъдат подсигурени ръкавици, но ако вече имате използвани такива, моля вземете ги с вас.
Участниците ще се разделят на групи, които ще започнат чистенето на реката от различни точки.
Походът до връх Ком в неделя, 30.05, се реализира благодарение на талантливия планински водач и фотограф Ирина Доросиева. След добре свършената работа по почистването, участниците ще се насладят на страхотни гледки и ще заредят сетивата си.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини