Виляреал спечели Лига Европа след 11 поредни вкарани дузпи

Испанският Виляреал е победителят в турнира Лига Европа за сезон 2020/21. Във финала на турнира в Гданск Виляреал победи Манчестър Юнайтед с 12:11 след изпълнение на дузпи. Редовното време и продълженията завършиха 1:1, а при дузпите Виляреал се наложи с 11:10.

"Жълтата подводница" спечели първи европейски трофей в клубната си история, а старши треньорът Унай Емери вдигна трофея за четвърти път.

През първото полувреме играта бе много мудна, чистите положения за гол липсваха, а това облагодетелства сочения за аутсайдер тим на Виляреал. Испанците се бранеха солидно и успяха да открият резултата при едно статично положение.

В 29-ата минута Даниел Парехо центрира от фаул, а Жерар Морено се вклини между централните бранители на Юнайтед Виктор Линдельоф и Ерик Байи, за да засече с десния крак топката и да я прати неспасяемо в мрежата на Давид де Хеа.

До почивката Манчестър Юнайтед опита някакъв натиск, но той бе доста слаб.

Ситуацията на терена обаче напълно се промени след почивката. Мениджърът на символичните гости от Англия Оле Гунар Солскяер избра да не прави промени в състава си, но играта на "червените дяволи" бе коренно различна. Положенията пред вратата на Херонимо Руйи се заредиха едно след друго и в 55-ата минута Единсон Кавани изравни. Далечен удар на Маркъс Рашфорд доведе до карамбол пред вратата на Руйи, от който се възползва Кавани, за да вкара на гола мрежа за 1:1.

В 64-тата минута гостите имаха претенции за дузпа за игра с ръка в накателното поле на Пау Торес, но те бяха подминати от главния съдия Клеман Тюрпен от Франция.

В 72-рата минута Люк Шоу проби по левия фланг и центрира с десния крак към Кавани, чийто удар с глава обаче бе блокиран от бранител на Виляреал.

Маркъс Рашфорд опита късмета си в 81-вата минута с удар от границанта на наказателното поле, но той не намери целта.

Три минути по-късно Виляреал като по чудо остана с 11 души на терена след брутално влизане на Хуан Фойт в краката на Люк Шоу, за което бранителят на "жълтата подводница" получи само жълт картон.
В 89-ата минута Пол Погба бе оставен непокрит в наказателното поле, но ударът му с глава премина над вратата на Виляреал.

Испанският тим получи най-добрата си възможност за гол след почивката в добавеното време на мача, но ударът на Пау Торес от десетина метра премина високо над вратата на Де Хеа.

По този начин резултатът след 90 минути игра бе 1:1 и това доведе до изигравене на две продължения от по 15 минути. В първото от тях играчите на Виляреал бяха по-активни, но ударите им далечна дистанция не бяха проблем за Де Хеа.

В 115-ата минута Вилярел имаше претенции за дузпа, след като топката срещна ръката на резервата Фред в наказателното поле, но Тюрпен и екипът му отново прецениха, че нямат основания да отсъждат наказателен удар.

В оставащите минути до края двата отбора направиха серия от смени, за да подготвят отборите си за предстоящите дузпи.

При тях всички 11 играчи на Виляреал вкараха, докато за Манчестър Юнайтед решаващият пропуск направи при последната дузпа вратарят Давид де Хеа, чийто удар бе отразен от колегата му Херонимо Руйи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини