12 автомобила, които никой от нас вече не помни

Светът на автомобилите далеч не се изчерпва с добре познати за всички нас марки, като Ferrari, Mercedes, Renault, Audi, BMW и т.н. Има и много автомобили от не толкова известни производители, които си струва да помним, макар че са отдавна покрити с дебел слой прах.

А ако сме от хората, които искат да впечатлят познати и приятели с автомобилните си познания, имаме добра новина за вас, защото по-долу ще откриете част от тези автомобили и по-точно 12 броя. Всеки един от тях има с какво да ви впечатли, но за съжаление повечето от нас едва ли ще имат късмета да видят такъв на живо. И все пак информацията за тях си струва да бъде запомнена.

Снимка 529682

Fiat Dino (1967)

Започваме с нещо сравнително познато. Dino започва живота си като достъпен спортен модел на Fiat, използващ същите 2.0 и 2.4-литрови V6 двигатели, които Ferrari вгражда в някои свои модели в края на 60-те. Интересен факт е, че за дизайна на кабриолета и на модела с твърд покрив са били поверени на две отделни легендарни студиа. Моделът без покрив е проектиран от Pininfarina, а версията с твърд покрив е дело на екипа на Bertone.

Снимка 529684

Iso Lele (1969)

Италианската компания Iso се появява на автомобилната сцена със своята миниатюрна триколка Isetta. BMW толкова я харесва, че купува правата за производството ѝ, а Iso се преориентира и представя луксозен спортен автомобил с V8 двигател, наречен Lele. Само 317 бройки са били произведени.

Снимка 529685

Lamborghini Jarama (1970)

Въпреки че на практика Jarama представлява орязана версия на супер луксозното Lamborghini Espada, моделът използва същия гигантски 4.0-литров V12 двигател с мощност 385 к.с. Между 1969 и 1974 г. са произведени 327 бройки от 4-местния спортен автомобил, което е направо много за едно забравено Lambo.

Снимка 529690

Swallow Doretti (1954)

Въпреки италианското си име, тази кола всъщност е с английски произход. Тя е базирана на Triumph TR2, но според мнозина е доста по-красива. Компанията Swallow е основана от Сър Уилям Лайънс, който е съосновател на небезизвестната марка Jaguar. Впоследствие той продава Swallow на индийския конгломерат Tube Investments. Общо от Swallow Doretti са произведени 276 бройки. После всичко потъва в забвение.

Снимка 529681

Alfa Romeo 90 (1984)

Като всяка италианска автомобилна компания, Alfa Romeo също е взимала някои доста странни решения през годините. Но това е може би най-лошото от тях. Въпреки характерния си външен вид, Alfa Romeo 90 изчезва също толкова бързо, както се и появява на бял свят. Мнозина казват, че това е брутално зле сглобен автомобил, дори за осемдесетарска Alfa, което не пречи на италианската компания да продаде над 50 000 бройки. Интересен факт е, че дизайнер на този автомобил е легендарния Марчело Гандини, на когото дължим умопомрачителните модели на Lamborghini - Miura, Countach и Diablo.

Снимка 529687

Peerless GT (1958)

Отчасти базиран на Triumph TR3, понеже ползва същия двигател, Peerless GT е изграден върху поръчково тръбно шаси. Купето на автомобила побира до четирима възрастни, като автомобилът се произвежда само през 1958 г. За няколко месеца са произведени 300 коли, а след това историята рязко приключва. Впоследствие моделът е възроден под името Warwick.

Снимка 529691

Tornado Talisman (1962)

Tornado се появява на бял свят като компания, която предлага вълнуващи автомобили с купета от фибростъкло, които всеки може сам да сглоби в гаража си. Най-успешният модел на фирмата е Talisman, от който са продадени 186 бройки, преди компанията да преустанови дейност през 1964 г.

Снимка 529683

Ford GT70 (1970)

Въпреки супер известността на Ford GT40, неговият наследник - GT70 - не успява да набере необходимата популярност и бързо изчезва от небосклона. Проектиран от Ford, за да участва в състезание в Европа, този спортен автомобил със средно разположен V6 двигател не успява да се наложи дори на идейно ниво и от него са сглобени само 6 бройки.

Снимка 529686

Marcos Mantis (1970)

Британският производител Marcos става известен със своите спортни автомобили със заоблени форми, което прави модела Mantis още по-странен. Той е ръбат и при дебюта си шокира всички. Той използва 2.5-литров двигател на Triumph, но за съжаление от него са сглобени само 32 екземпляра.

Снимка 529692

Monica 560 (1972)

Кола с женско име е повече от класика. Monica 560 e френски спортен автомобил с голям V8 двигател на Chrysler. Този автомобил е създаден, за да бъде конкуренция на ръчно изработените луксозни автомобили на марката Bristol, която впрочем бе официално ликвидирана през 2020 г. От Monica 560 са сглобени само около 35 автомобила, макар че официално производството така и не започва..

Снимка 529689

Strathcarron SC-5A (2000)

За пръв път видян като прототип през 1996 г., серийният SC-5A се появява четири години по-късно. Този автомобил обаче има малшанс, тъй като съвсем скоро след това изискванията за безопасност се променят, което означава, че той вече не отговаря на тях. В резултат на това производството е преустановено, преди да е започнало на пълни обороти. Само 20 такива са произведени в крайна сметка.

Снимка 529693

Goliath GP700 (1950)

Германският Goliath GP700 е доста иновативен автомобил, заради своето предно предаване, което през 50-те е най-малкото рядко срещано. Това е бил автомобил, замислен като достъпно двуврато купе за обикновения човек, за което свидетелства и малкия му двуцилиндров двутактов двигател с едва 688 кубически сантиметра работен обем. Всъщност, Goliath GP700 се произвеждат няколко различни версии, в това число седан, кабриолет и дори ван. Интересното в случая е, че германските инженери не спират дотук и внедряват първата в света инжеционна система за гориво в сериен автомобил именно в Goliath GP700. Жалко, че вече никой не го помни. На снимката е версията Sport, която намираме за най-красива.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини