Документален филм за Антарктида събира млади творци с НЧ „Обединение 1913”

НЧ “Обединение 1913” Кърджали е партньор по проект за изработка на документален филм „Антарктида – ледена магия” с трима млади творци по програма „Творчески инициативи” на Национален фонд „Култура”. Проектът се изпълнява от октомври 2020 г. до края на май 2021 г.

Създаден е документален филм за преживяванията на участник в 22-рата българска експедиция до Антарктида – председателят на НЧ „Обединение 1913” Кърджали Стоян Анадолиев. Използваните кадри са предоставени от неговия личен архив. Консултант на филма е професор Христо Пимпирев – създател и ръководител на Българския антарктически институт. Ще бъде създадена и постоянно действаща изложба, която ще включва фотоси, макети на остров Ливингстън, вулканична пръст, турмалинов камък и др. интересни артефакти, донесени от Антарктида.

Леденият континент привлича с уникалната си красота, но в България се знае малко за богатствата на тази вечно замръзнала земя и за работата на българските антарктици. Идеята е да бъдат показани техните значителните научни постижения и особеното уважение, с което се ползва България в тази част на света.

Във филма ще бъде включена информация за създаването и историята на българската база, за флората и фауната, за природните богатства. До момента има няколко създадени документални филми за Антарктида. Акцентът на настоящият филм ще бъде поставен върху създаването на първата българска дигитална библиотека в нашата база.

Директорът на Националния център за полярни изследвания професор Христо Пимпирев открива първата електронна библиотека на Антарктида като филиал на читалищната след като председателят на НЧ „Обединение 1913” Стоян Анадолиев му връчва електронен четец 100-годишния юбилей на културната институция през 2013 година.

Филмът ще бъде насочен към младежка аудитория, но с информацията, която ще предоставя, ще бъде интересен за широка публика. Екипът, който работи по създаването на филма е млад и амбициозен. Георги Краев е режисьор и озвучава филма.

Мария Семерджиева е художник и куратор на изложбата, а Ричард Чукума е фотограф, работи по монтажа на филма, подготвя и фотографиите за изложбата

Проектът планира премиерата на филма да се състои в Кърджали, тъй като всички досегашни филми са били показвани само в София.

Изложбата ще бъде постоянно действаща. Тя ще се превърне в туристическа атракция на територията на НЧ „Обединение 1913” Кърджали. Идеята на екипа е учениците от среден и гимназиален курс на кърджалийските училища да провеждат свои часове по география и биология, като посещават изложбата и гледат документалния филм.  Всички дейности по проекта  се провеждат при стриктно спазване на изискванията за безопасност, свързани с пандемията.

Ще бъде заснет и кратък клип за дейностите по проекта, който ще бъде публикуван в YouTube.

В края на 2021 г. филмът ще бъде предоставен за излъчване на местните кабелни телевизии и на читалищата от Читалищна асоциация за развитие юг и Платформа АГОРА, по този начин той ще намери публика в цяла България

Това съобщиха от ръководството на читалището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини