27 °C

Документален филм за Антарктида събира млади творци с НЧ „Обединение 1913”

НЧ “Обединение 1913” Кърджали е партньор по проект за изработка на документален филм „Антарктида – ледена магия” с трима млади творци по програма „Творчески инициативи” на Национален фонд „Култура”. Проектът се изпълнява от октомври 2020 г. до края на май 2021 г.

Създаден е документален филм за преживяванията на участник в 22-рата българска експедиция до Антарктида – председателят на НЧ „Обединение 1913” Кърджали Стоян Анадолиев. Използваните кадри са предоставени от неговия личен архив. Консултант на филма е професор Христо Пимпирев – създател и ръководител на Българския антарктически институт. Ще бъде създадена и постоянно действаща изложба, която ще включва фотоси, макети на остров Ливингстън, вулканична пръст, турмалинов камък и др. интересни артефакти, донесени от Антарктида.

Леденият континент привлича с уникалната си красота, но в България се знае малко за богатствата на тази вечно замръзнала земя и за работата на българските антарктици. Идеята е да бъдат показани техните значителните научни постижения и особеното уважение, с което се ползва България в тази част на света.

Във филма ще бъде включена информация за създаването и историята на българската база, за флората и фауната, за природните богатства. До момента има няколко създадени документални филми за Антарктида. Акцентът на настоящият филм ще бъде поставен върху създаването на първата българска дигитална библиотека в нашата база.

Директорът на Националния център за полярни изследвания професор Христо Пимпирев открива първата електронна библиотека на Антарктида като филиал на читалищната след като председателят на НЧ „Обединение 1913” Стоян Анадолиев му връчва електронен четец 100-годишния юбилей на културната институция през 2013 година.

Филмът ще бъде насочен към младежка аудитория, но с информацията, която ще предоставя, ще бъде интересен за широка публика. Екипът, който работи по създаването на филма е млад и амбициозен. Георги Краев е режисьор и озвучава филма.

Мария Семерджиева е художник и куратор на изложбата, а Ричард Чукума е фотограф, работи по монтажа на филма, подготвя и фотографиите за изложбата

Проектът планира премиерата на филма да се състои в Кърджали, тъй като всички досегашни филми са били показвани само в София.

Изложбата ще бъде постоянно действаща. Тя ще се превърне в туристическа атракция на територията на НЧ „Обединение 1913” Кърджали. Идеята на екипа е учениците от среден и гимназиален курс на кърджалийските училища да провеждат свои часове по география и биология, като посещават изложбата и гледат документалния филм.  Всички дейности по проекта  се провеждат при стриктно спазване на изискванията за безопасност, свързани с пандемията.

Ще бъде заснет и кратък клип за дейностите по проекта, който ще бъде публикуван в YouTube.

В края на 2021 г. филмът ще бъде предоставен за излъчване на местните кабелни телевизии и на читалищата от Читалищна асоциация за развитие юг и Платформа АГОРА, по този начин той ще намери публика в цяла България

Това съобщиха от ръководството на читалището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работите упорито и самоуверено, и това започва да дава резултати. Стремете се да следвате плановете си, за да останете доволни от себе си. Настроени сте приятелски към околните и можете да разчитате на тяхната взаимност. И така ще бъде всеки път, когато поддържате такава линия на поведение.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден обещава да бъде приятен за повечето Близнаци. Ако отрано разпределите делата си, ще останете удовлетворени от свършеното. В добра форма сте и засега не чувствате нужда от почивка, но не се претоварвайте.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Водени от прагматични мисли и действия ще намерите правилното решение на наболял проблем. Споделяте опита си с околните и това повишава авторитета ви. С привлекателна личност, която споделя вашите интереси ще задълбочите отношенията си. Не се колебайте да покажете чувствата си. Други ще се насочат към повишаване на квалификацията си.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще мине в спокойна обстановка, заобиколени от любимите си хора. Имате възможност да свършите полезна работа по дома си, а също и изостанали професионални дела. Можете да градите планове и за предстоящите ви начинания. Денят е подходящ за това, както и за по-весели събития.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви срещи с хора от различни сфери на дейност. Това ще ви даде възможност да се запознаете с идеи, които бихте могли да използвате и в своята работа. Близък приятел ще има нужда от помощта ви за разрешаването на личен въпрос. Личният ви опит е нещо, на което винаги можете да се осланяте.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Светски изяви за някои от вас. Хората на изкуството ще покажат част от работата си пред широката публика и ще се насладят на всеобщо одобрение. Ще изпитате желание за развлечения и удоволствия. Това е чудесно, стига да не наранявате някого с поведението си.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако за други денят е за почивка, за вас той е работен. Къде с желание, къде по-малко, но ще си наложите воля, за да приключите започнатото през седмицата. Бъдещите ви планове ще се толерират от човека, който ви интересува и поне този въпрос ще отпадне като проблем. Предприемчивостта ви е впечатляваща.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работни проекти и други бизнес-обвързаности ще ангажират повече от времето ви днес. Сроковете и договореностите ви задължават да не отстъпвате от думата си, но възнагражденията - морални и финансови няма да се забавят. Не допускайте умората да потисне радостта ви от тях, намерете време и за себе си.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете внимателни с емоциите днес. Това може да попречи в осъществяването на плановете, които имате. Срещате се с различни хора и от разговорите с тях ще станете по-уверени относно настоящата си заетост. Обърнете по-голямо внимание на интимния си партньор, особено, ако сте правили грешки напоследък.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стараете се да помогнете на ваш близък и правите всичко, което е по силите ви. Остава и той да прояви същата инициативност. Близостта на привлекателна за вас личност ви прави разсеяни. Открива ви се много добра възможност да скъсите дистанцията и да постигнете желаната близост. Просто не се колебайте и действайте.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Силното ви присъствие в живота на много хора ви превръща в лидери, съзнавате или не това. Напрежението е неделима част от ежедневието ви, но вие сте силни и ще се справите. Избягвайте спорове и конфликти, не разваляйте деня си с излишни главоболия. Позволете на любовта да се погрижи за вас, в лицето на специален човек.
23 юни 2021
Последни новини