Дадоха ход на делото за катастрофата с Лютви Местан в Кърджали

Лютви Местан и бащата на загиналото в катастрофата край село Загорско бебе Юсеин Ахмед ще дадат обяснение пред съда на по-късен етап. Това стана ясно по време на днешното заседание в Кърджалийския окръжен съд, пише „24 часа“.

„Не разбрах в какво съм обвинен. Невинен съм. Обяснение ще дам на по-късен етап„, каза лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, който е един от обвинените за причиняване на смъртта на 6-месечно бебе при катастрофа край с. Загорско.

Другият обвиняем по делото Юсеин Ахмед, баща на загиналото бебе, заяви, че разбира в какво е обвинен, но ще даде обяснения на по-късен етап.

Двудневното заседание по делото за катастрофата край с. Загорско започна в понеделник ще продължи с разпити на 25 свидетели.

В първия ден показания трябваше да дадат 12 души, но 4 от свидетелите не се явиха. Двама от тях са изпратили болнични листове. Единият от свидетелите е нередовно призован, защото не бил намерен на посочения от него адрес. Когато от съда го потърсили по телефона, той обяснил, че е лекар и в деня на делото е дежурен, затова няма как да дойде.

Заседанието на съда беше прекъснато два пъти още в самото начало. Първото беше, защото адвокатът на Местан поиска съдът да им осигури бюро и стол, с каквито разполага прокурорът. Мотивите му бяха свързани с противоепидемичните мерки и големия обем материали по делото. Наложи се съдебни служители да донесат бюро и два стола.

Второто прекъсване се наложи, защото майката на загиналото дете почти колабира, докато съдът установяваше самоличността й.

Припомняме, лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан беше обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика. След като бе освободен от гаранцията, заради общественото недоволство, от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция.

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

Източник: news.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини