Бойко Рашков: Службите за сигурност в момента са самообезглавени

Чистка в МВР няма, има смяна на кадри. Българският избирател иска промяна и ще я получи. Това заяви пред bTV служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той заяви, че ведомството има много сериозен капацитет да отговори на обществените очаквания в защита на правата на гражданите и да обезпечи едни честни избори.

Рашков бе категоричен, че тези, които внушават, че той не познава системата на МВР, грешат и подчерта, че има около 20 години стаж в системата.

Относно двамата пенсионирани служители на МВР - административния секретар на ведомството Бойко Славчев и директора на дирекция "Инспекторат" Николай Гешев, министърът обясни, че те са на пенсионна възраст и няма нищо по-естествено, когато човек е придобил право на пенсия, да бъде изпратен с необходимото уважение.

Няма незаменими хора, както има начало така има и край в кариерата, отбеляза той.

Запитан има ли чистка в МВР, Рашков подчерта, че такава са направили гражданите и тези кадрови рокади са резултат на гражданското недоволство.

"Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи в длъжност служебният кабинет?", запита риторично министърът и заяви, че подозира доста служители в умишлени болнични.

"Всички ръководни лица в системата за сигурност у нас в момента са в неплатен отпуск, а кой им е разрешил, при положение че те са на пряко подчинение на предишния мин.-председател, зрителите са достатъчно интелигентни да си говорят сами. Държавата в момента е без ръководства на службите за сигурност. Тези служби в момента са се самообезглавили и до септември няма да бъдат ръководени от тези, които са назначени по предложение на г-н Борисов", съобщи Рашков.

Той бе категоричен, че никой не го е карал да прави конкретни назначения и уволнения.

"Нося глава на раменете си и мога сам да вземам решения. Длъжностните лица, които ще бъдат сменени в следващите дни, ще бъдат сменени заради несправяне с работата си, за нарушения, които са допуснали преди и никой не е обърнал внимание", посочи той.

Министърът се закани, че ръководството на МВР ще бъде безкомпромисно срещу длъжностни лица, които са влезли в престъпни връзки.

"Всички служители в системата на МВР, които са изпълнявали съвестно задълженията си, ще останат по местата си. Място за страх и за паника за служителите в МВР няма", успокои Рашков.

Той съобщи, че има информация, че полицейски сили са били използвани от предишното правителство за осигуряване гласуването на определени групи лица на изборите, така че "да не стане грешка".

Ще направим възможното да не допуснем купен вот, който да изкриви политическата картина у нас, обеща Рашков и допълни, че има данни за район до София, където поделение на МВР умишлено си е затваряло очите за купуване на гласове.

Запитан как е избрал Елена Фичерова за началник на своя кабинет, той заяви, че тя отговаря на професионалните изисквания да заеме длъжността. Рашков посочи, че не е знаел тя да е била част от учредителите на партията на Васил Божков "Българско лято", но подчерта, че Фичерова е била заличена с решение на ЦИК от листите на партията няколко месеца преди изборите.

Относно самия Божков, Рашков заяви, че няма лични отношения и го е виждал преди 30 години в една почивна станция.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ск
    СК
    17 -5
    11:00, 17 май 2021
    Пълно изчегъртване на гербеpастката смрад.
  • 2
    Ба
    бат Танас
    3 -14
    15:34, 17 май 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
Последни новини