ВАС разреши "Златен век". Инициативния комитет "Лозенец": Паметник на корупцията

От Инициативния комитет "Лозенец" отново коментират в позиция до медиите казуса "Златен век" и последното му развитие, като се заканват да продължат борбата срещу незаконния за тях проект.  

Върховният административен съд (ВАС) преди дни излезе с решение за отмяна заповедта на шефа на ДНСК за временно спиране на "Артекс". Това решение, според ИК Лозенец е очаквано, защото заповедта на ДНСК е порочна и не е била адекватно защитавана в съдебна зала. С решението на първоинстанционния съд беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небостъргача в столичния квартал "Лозенец". Престъплението "Златен век" продължава. Това написа през ноември в социалната мрежа Фейсбук кметът на район "Лозенец", Константин Павлов.

Но това, че съдът пуска строежа, не означава, че той е законен, настояват от ИК "Лозенец". Заповед за спиране на строителството на база изтекло разрешение за строеж и незаконно строителство до ден днешен липсва. От тази гледна точка считаме, че интерпретации, че ВАС е определил строежа като законен като дълбоко погрешни и заблуждаващи. До ден днешен и директор на ДНСК е човекът, направил продължаващото строителство възможно - с превратни тълкувания на законите и спорно изпълнение на основното си задължение - да следи законността на строителството в страната.

За ИК "Лозенец", "Златен век" ще остане в общественото съзнание като паметник на корупцията. Един монумент на начина, по който се управляваше България - със законови поправки срещу апартаменти, с лична кореспонденция със зам. министри, използвана като тълкувателни становища, с погазено отреждане на общия устройствен план на столицата.

От Инициативния комитет уверяват, че ще продължат да се борят за законност и трайно решение дали на това място може да се изгражда "34-етажен мастодонт" или не, има ли поправка "Артекс" или не и какъв е срокът на разрешението за строеж на това място. Настоява се служебното правителство да смени началника на ДНСК незабавно и новият директор да направи пълна проверка на случая и при установени нарушения да издаде заповед за окончателно спиране на строителството на това място като незаконно.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини