Първи резултати от проучване на комбинация между ваксините на Pfizer и AstraZeneca

Комбинирането на различни дози ваксини срещу COVID-19 увеличава честотата на страничните реакции, като втрисане, главоболие и болка в мускулите, но те често отшумяват бързо. Това става ясно от предварителните резултати от проучването на Оксфордския университет, започнало през февруари, за смесването на ваксини от различни производители, предава БНР.

Проучването включва 850 души на възраст над 50 години. Целта е да се установи дали втора доза с различна ваксина може да доведе до по-трайно засилване на имунната система, по-добра защита срещу новите варианти на вируса или просто дали може да се използва  различна ваксина в случай, че има нарушение на доставките.

Окончателните резултати ще бъдат оповестени през юни.

Междувременно на Острова продължава успешният ход на масовото ваксиниране. От днес около 1 милион покани за първа доза получиха британците във възрастовата група 38-39 години.

По последни данни около 65% процента от населението вече е с първа доза, а близо 32% вече е напълно ваксинирано. В цифрово изражение това означава около 38 милиона с първа доза и 18,5 милиона и с втора.

Тревога обаче бият учените, защото има все повече доказателства, че индийският вариант на COVID-19 се разпространява много по-бързо от първоначално регистрирания вариант на Острова, известен още като „варианта от Кент“. Публикуван бе дори списък с огнища на зараза с индийския вариант.

Учените заявиха, че рязкото увеличение на тези случаи излага на риск „пътната карта“ за излизане от локдауна и призоваха правителството да не избързва с окончателното му вдигане на 21 юни, както и с разрешенията за пътуване в чужбина.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини