Топ информатикът Стоян Малинин е Ученик на Годината на Природо-математическата гимназия в Хасково

    Отново силен випуск и млади хора,подготвени за предизвикателствата напред, изпраща Природо-математичската гимназия "Акад.Боян Петканчин"през 2021 година.

    127 абитуриенти завършват през тази година елитната гимназия, която е сред най-добрите в цялата страна.

    Макар и в трудното време на пандемична ситуация, в последната им учебна година в средното образование и учене от разстояние, абитуриентите на Математическата споделиха, че се чувстват подготвени да продължат с обучението си в университетите у нас и по света. Мнозина от тях вече са приети като студенти, заради добрите си резултати в Национални и международни надпревари през последните години.

    По традиция в училищния двор днес бяха посрещнати зрелостниците от петте завършващи паралелки. Водени от класните си ръководители:Кирил Киров, д-р Юлия Кръстева, Марияна Данева, Цвета Попова и Велина Костова, те минаха под арка от разноцветни балони и по червен килим в един от последните си дни в гимназията.

    Директорката на гимназия Гергана Петрова ги поздрави със завършването и успешната работа през годините. Тя нарече днешния ден "истински празник", защото всичка са заедно и поздрави учениците, и учителите им за упоритостта и отговорността, която са проявили, макар и в различните условия за учение, на които са били принудени да се приспособят заради здравната пандемия.

    "Благодаря ви за цялата отговорност, която проявихте през последната учебна година. Вие усвоихте умения, които не бихте усвоили при никакви други условия. Приехте ситуацията, и учебният процес продължи. И най-важното: той беше успешен“, подчерта в обръщението си Гергана Петрова. От името на целия екип на Природо-математическата гимназия тя пожела на зрелостниците да намерят най-благоприятния начин по който да подредят пъзела на това, което им предстои. И ги увери, че  училището винаги ще е отворено за тях.

    “Вие разбрахте какво е образование без граници! Имайте светло бъдеше, живейте достоен живот, бъдете здрави и с усмивка постигайте успехи!“, пожела тя.

    На церемонията по награждаване на най-добрите ученици от завършващите класове за „Ученик на випуск 2021“ беше обявен Стоян Малинин от 12Б.

    Роденият в Свиленград дванадесетокласник е двукратен сребърен медалист от Жаутиковската олимпиада по информатика, сребърен медалист е от 13-ата Открита олимпиада по програмиране в Москва, носител е и на още множество медали от национални и международни състезания по информатика. Лауреат е на Националната олимпиада по информатика и е час от Националния отбор на България.

    Той получи наградата и на името на Марко Марков- част от първия випуск на Математическата гимназия, която му връчи Здравко Марков. Марков младши пожела на Стоян Малинин да продължава с лекота, амбиция и постоянство да покорява нови и все по-престижни върхове.

    Тази година Здравко Марков връчи и една специална награда за високи постижения през обучението и за изключителни заслуги за издигане престижа на гимназията на Любен Балтаджиев от 12Б клас. Той беше обявен и за „Най-добър ученик по математика“ на завършващия випуск. Носител е на бронзов медал от Жаутиковската олимпиада по математика в две поредни години, сребърен медалист от Есенния математически турнир, с първа награда от Националното зимно състезание по математика през тази година и вече приет като студент в СУ с оценка "отличен".

    Със завоювани над сто медала, сред които световни купи в Португалия, България, Австрия. Участие и класиране на Световното първенство през 2018 година в Португалия, участие в Европейското в Азарбайджан през 2019 г. многократната държавна шампионка по спортна аеробика Християна Кайрякова, която е ученичка от 12Д кл, стана носител на отличието “Най-добър ученик в спорта“ на ПМГ-Хасково за Випуск 2021-ва.

    Най-добър ученик в областта на математическата лингвистика стана Христо Канев от 12Б клас. Той е с две поредни класирания на Национален кръг по информационни технологии в категорията “Математическа лингвистика“ и с отлични представения на Зимната конференция и Пролетната ученическа секция на Ученическия институт по математика и информатика.

    Тази година са двама носителите на отличието „Най-добър ученик в областта на хардуерните и софтуерните науки“.

    Призовете са за ученика от 12А кл. Ениз Хасан за разработките му на различни проекти в IT сектора, с които се е представил успешно на Олимпиади и за Пламена Николова от 12В клас, която е на първо място в Националното класиране по бизнес информатика и е сред класираните в Националното състезание по информационни технологии.

    Първото място по творческо писане на английски език в Националния конкурс и участието й в различни международни проекти, по един от който е написала авторска пиеса, донесоха на Петя Иванова от 12В кл. отличието на най-добър ученик сред зрелостниците по английски език.

    За участия в Националните олимпиади по биология и химия и разработването на интерактивни уроци по природни науки Мухамед Сали от 12Д кл.е "Ученик на годината по природни науки" на Хасковската математическа гимназия от випуск 2021. Той е носител и на специалната награда от Катедрата по руски език за ученик с най-много изяви.

    За втора поредна година, с решение на Педагогическия съвет, беше връчена и наградата „Учител на годината“. През 2021-ва неин носител е преподавателката по български език Петя Вълчева.

    Гост на празничния ден в Математическата гимназия беше кметът на Хасково Станислав Дечев, който също е неин възпитаник.

    Той пожела успешен път на младите хора: "Дерзайте, успявайте, покорявайте! Аз вярвам във всеки един от вас, защото знам,че вие сте едни от най-подготвените ученици в България", обърна се към тях Станислав Дечев и ги прикани заедно да изброят от едно до дванадесет-колкото са годините в  етапа на обучението им до зрелостта.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Въ
      Възпитаник на ПМГ
      16 0
      17:36, 13 май 2021
      Най-доброто училище в гр. Хасково!
      Успех на всички завършващи, бъдете живи и здрави и смедвайте мечтите си!
    Последни новини