СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

Световната здравна организация СЗО класифицира варианта на коронавирус, открит за първи път в Индия миналата година, като "вариант предизвикващ глобално безпокойство", съобщава BBC.

Според него предварителните проучвания показват, че мутацията B.1.617 се разпространява по-лесно от други варианти и изисква допълнително проучване. Щамът вече се е разпространил в повече от 30 страни, казва СЗО.

Три други варианта от Великобритания, Южна Африка и Бразилия са получили същото наименование.

Мутацията се повишава от "вариант на интерес" към "вариант на безпокойство" (VOC), когато показва доказателства за изпълнение на поне един от няколкото критерия, включително лесно предаване, по-тежко заболяване, намалена неутрализация от антитела или намалена ефективност на лечение и ваксини.

Вариантът се проучва, за да се установи дали той е отговорен за скока на смъртността в Индия, която в момента е с препълнени болниците и крематориуми.

Индия съобщи за 366 161 нови инфекции и 3 754 смъртни случая в понеделник, в сравнение с рекордните пикове. Експертите казват, че реалните цифри могат да бъдат много по-високи от отчетените.

Нарастващите случаи означават, че недостигът на кислород продължава да бъде проблем и се е разпространил извън столицата Делхи. Местните медии в южния щат Андра Прадеш съобщават, че 11 пациенти с Covid-19 са загинали за една нощ в град Тирупати, след като е бил забавен кислороден резервоар, снабдяващ болницата.

Индийското правителство казва, че има доказателства за връзка между варианта и смъртоносната втора вълна в Индия, но че връзката все още не е "напълно установена".

Няколко щата наложиха локални блокади, комендантски часове и рестрикции за движение през последния месец. Правителството на премиера Нарендра Моди обаче е подложено на все по-голям натиск да обяви блокиране в цялата страна и да спре разпространението на вируса.

Той също така е изправен пред критика, че позволява масови събирания на индуски фестивали и предизборни митинги да продължат въпреки нарастващите случаи.

В понеделник здравният министър на Делхи заяви, че в столицата са останали ваксини само за три или четири дни. Недостигът още повече нарушава изоставащата програма за ваксинация, като малко над 34,8 милиона, или около 2,5% от населението са получили и двете дози ваксина до момента.

СЗО коментира, че настоящите ваксини ще продължат да бъдат ефективни срещу индийския вариант, въпреки че техническият ръководител на СЗО добави, че може да има някои доказателства за "намалена неутрализация".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини