20 °C

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

Световната здравна организация СЗО класифицира варианта на коронавирус, открит за първи път в Индия миналата година, като "вариант предизвикващ глобално безпокойство", съобщава BBC.

Според него предварителните проучвания показват, че мутацията B.1.617 се разпространява по-лесно от други варианти и изисква допълнително проучване. Щамът вече се е разпространил в повече от 30 страни, казва СЗО.

Три други варианта от Великобритания, Южна Африка и Бразилия са получили същото наименование.

Мутацията се повишава от "вариант на интерес" към "вариант на безпокойство" (VOC), когато показва доказателства за изпълнение на поне един от няколкото критерия, включително лесно предаване, по-тежко заболяване, намалена неутрализация от антитела или намалена ефективност на лечение и ваксини.

Вариантът се проучва, за да се установи дали той е отговорен за скока на смъртността в Индия, която в момента е с препълнени болниците и крематориуми.

Индия съобщи за 366 161 нови инфекции и 3 754 смъртни случая в понеделник, в сравнение с рекордните пикове. Експертите казват, че реалните цифри могат да бъдат много по-високи от отчетените.

Нарастващите случаи означават, че недостигът на кислород продължава да бъде проблем и се е разпространил извън столицата Делхи. Местните медии в южния щат Андра Прадеш съобщават, че 11 пациенти с Covid-19 са загинали за една нощ в град Тирупати, след като е бил забавен кислороден резервоар, снабдяващ болницата.

Индийското правителство казва, че има доказателства за връзка между варианта и смъртоносната втора вълна в Индия, но че връзката все още не е "напълно установена".

Няколко щата наложиха локални блокади, комендантски часове и рестрикции за движение през последния месец. Правителството на премиера Нарендра Моди обаче е подложено на все по-голям натиск да обяви блокиране в цялата страна и да спре разпространението на вируса.

Той също така е изправен пред критика, че позволява масови събирания на индуски фестивали и предизборни митинги да продължат въпреки нарастващите случаи.

В понеделник здравният министър на Делхи заяви, че в столицата са останали ваксини само за три или четири дни. Недостигът още повече нарушава изоставащата програма за ваксинация, като малко над 34,8 милиона, или около 2,5% от населението са получили и двете дози ваксина до момента.

СЗО коментира, че настоящите ваксини ще продължат да бъдат ефективни срещу индийския вариант, въпреки че техническият ръководител на СЗО добави, че може да има някои доказателства за "намалена неутрализация".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини