Като няма хеликоптер – пращаме министър

Хеликоптер за акцията по спасяването на тежко ранения в Пирин икономист Владимир Каролев може и да нямаше, и той, както и още десетки пострадали по планините беше носен на ръце часове наред от планинските спасители, но пък транспортирането му към "Пирогов" беше координирано и консултирано лично от здравния министър в оставка Костадин Ангелов и директора на спешната болница Асен Балтов по нареждане на премиера в оставка Бойко Борисов. С линейка на Правителствената болница. 

Коментар на Янина Здравкова, Дневник

Ще рече човек, че Каролев в крайна сметка извади късмет - ако беше паднал ден по-късно, нямаше да има кой да организира превеждането му от болницата в Разлог към София, тъй като здравният министър и премиерът вече са други. Дали нямаше да си остане в провинциалната болница и шансът му за оцеляване да намалее значително?

Не. И без намесата на Борисов и подчинените му по веригата Каролев щеше да бъде транспортиран в "Пирогов" с линейка на Спешната помощ, както става със стотици пострадали при катастрофи, инциденти и аварии, които не се появяват по телевизията и нямат хиляди последователи във "Фейсбук". Все още.

"Откакто заемам поста министър на здравеопазването винаги при такива тежки случаи се прави подобна организация, това нито е първият подобен случай, нито ще е последният", обясни Ангелов в Разлог. Само че това не е тежък случай, не и от медицинска и логистична гледна точка и от Разлог нататък. Това е поредният паднал в планината, който има нужда от спасяване и последващо лечение, които са по силите дори на българската здравна система. Която - в този случай, ако изобщо е нужно, може да бъде организирана и далеч по-дискретно от разстояние и не на живо. Тежкото е било от подножието на Тодорка до Разлог, но спасителите са се справили, без да бъдат коорнидинирани и консултирани отгоре.

Случката с икономиста е идеалният епитаф на третия кабинет "Борисов". Нито този, нито предните два кабинета съумяха да осигурят действаща и устойчива система - в случая за въздушна спешна помощ, но пък лично се явяват да координират, ръководят и консултират "сложни" операции по транспорт на един пострадал от точка А до точка Б.


Подобни изцепки са далеч отвъд непремерения, грозен и жалък пиар.

Те рушат базата на обществения договор, доколкото в България той изобщо съществува. Работата на премиера, министъра на здравеопазването и директора на ключова болница не е лично да преглеждат и транспортират пострадали - знайни и незнайни, не да асистират лично при всяка операция на перитонит или слагане на пирон, а да създават и поддържат система, която да осигурява подобна грижа, така че всеки гражданин да е спокоен и уверен, че ако той катастрофира или падне от скалите, ще получи адекватна и отговаряща на нуждите му помощ, същата като за останалите.

Борисов и компания обаче правят точно обратното - лично разчистват отломки и пращат линейки, с което оставят впечатлението, че са незаменими и без тяхната намеса и благоволение не се случва нищо. Че без връзки, познати и пари си загубен и ще те оставят да пукнеш, защото няма кой да се обади за теб. Че държавата се управлява не от закони и регламентираните чрез тях устойчиви демократични принципи и системи, а от самодържец, който лично навигира целия обществен процес и без него няма кой и една линейка да подкара. Че живеем в мафиотизирана структура, в която добруват само тези, които показват нужния респект към дона, плюс че плащат съответната дан.

Цялото суетене и консултации в ефир освен това следва да демонстрират колко много работят съответните висши чиновници.

Но отдавна не успяват да замаскират точно обратното - че те не вършат нищо смислено, не и за общественото благо.

Защото  хеликоптерът, за който се говори от поне 10 години, го няма, и появата на Костадин Ангелов в Разлог не променя по никакъв начин този факт. Това, че Ангелов лично посреща пратки ваксини не променя факта, че България е на последно място по имунизации срещу коронавируса в Европа. Това, че министри се явяват лично на мястото на тежки катастрофи или обикалят болниците да съчувстват на пострадалите не променя факта, че катастрофата се дължи на калпав ремонт, поръчан и платен от същото това правителство.

Хеликоптерът, сам по себе си, не променя нищо, дори и най-накрая да бъде осигурен. Особено ако е един. В страна с планински релеф, отдалечени и застинали в 20-и век райони, където ако изобщо има някакви здравни грижи, те умират скоростно, но пък с претенции за лидер на световния туристически пазар, наличието на развита и адекватна въздушна спешна помощ е задължително по дефиниция. Осигуряването на машини за целта е по-лесната част. За да има смисъл от тях, са нужни поддръжка, обучение, бази, финансиране, логистика и координация с останалата част от спешната помощ. И това, за разлика от живите включвания от магистрали и болници, вече е работа на правителството. Явно непосилна.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    ``
    ` ` `
    10 -1
    12:20, 11 май 2021
    Няма такава цигaнска държава.
    • И
      и
      0 -9
      12:58, 11 май 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
Последни новини