Задържаха археологически ценности за 50 000 лева

Изображение 1 от 3

    Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на археологически ценности за 50 000 лева, съобщиха от държавното обвинение.

    На 30.04.2021 г., на граничния пункт „Капитан Андреево“, пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Франция. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. При извършената такава, във фабрични кухини на шофьорската кабина, митническите служители са открили два пакета, обвити с тиксо, в които били укрити 576 старинни предмета, между които монети от бял и жълт метал, два пръстена, малък кръст, човешка фигурка, връх на стрела, части от фигурки, медальони, парчета от монети и малки плочки. Според вещото лице стойността на откритите археологически ценности възлиза на 50 000 лева.

    Контрабандните археологически предмети и товарният автомобил са били задържани.

    По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

    По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния автомобил - О.Ш., на 27 г., турски гражданин, е бил привлечен към наказателна отговорност. Спрямо него е била взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3 000 лева, както и наложена „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

    Разследването по случая продължава.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    Последни новини