Родолюбиви българи запалват искрите на знанието в Кърджали

    (140 години от рождението на Кирил Ванков – първият училищен инспектор в Кърджали)

              Кирил Ванков Велков ще остане завинаги в летописите на Кърджали, като име на първият училищен инспектор и културен деец, допринесъл за развитието на образованието и културата в града, съдействал за откриването на Първото Българско училище в Кърджали през 1913 г. и на един от основателите на Читалище „Обединение“ – Кърджали.       

             Кирил Ванков Велков е роден на 12 май 1881 г. в град Видин. Завършва гимназия в родния си град, след което е назначен за учител в близко до града село.  В своите спомени дъщеря му Людмила Рерихова пише, че баща и Кирил Ванков с първата си заплата си е купил цигулка. Кирил Ванков записва и учи две години във филологическия факултет в София, когато е принуден да напусне своето учение поради смъртта на баща си. За да подпомогне майка си и четирите си сестри и да осигури тяхната издръжка, той започва отново работа като учител. Не след дълго Кирил Ванков успешно полага изпит и е назначен за училищен инспектор в Ломска околия.

          След Балканската война Източните Родопи се присъединяват към територията на България и ново присъединените земи трябва да се приобщят към вече изградената система на управление. Българското правителство е имало като задача да създаде и изгради основните структури на държавната власт в този район. Нормализирането на живота след военните действия и изграждането на ефикасен административен апарат от подготвени чиновници е трудното изпълнимо. В този край липсват подготвени и образовани кадри и възниква необходимост тук да бъдат командировани такива от старите предели на страната.

              Един от всички тези образовани чиновници изпратени в ново присъединените земи е и Кирил Ванков, които е бил назначен за първият околийски училищен инспектор и изпратен в Кърджали за да проучи условията за откриването на Българско училище в Кърджалийска околия.

              Кирил Ванков пристига в Кърджали на 31 октомври 1913 г., заедно със своята съпруга Параскева Ванкова и двете си дъщери. От запазената Летописна книга на Кърджалийското първоначално училище черпим информация за трудностите за откриването на училището. Пристигайки в Кърджали още на 1 ноември Кирил Ванков се среща с председателя на Тричленната комисия Сава Недялков за да обсъдят въпроса за откриване на училище в града. Въпроса с откриването на Българско училище не е никак лесен за разрешаване, на първо място е трябвало да има достатъчно деца, а местното българско население почти липсвало и това били децата на дошлите от старите предели чиновници, като кмета и инспектора, като се е разчитало и другите чиновници да доведат своите семейства. Общият брой на бъдещите ученици не е бил голям, а едва 12. Другият въпрос,  които е трябвало да се разреши е осигуряване на помещение за училище, както и необходимост от общински бюджет и не на последното място стои и въпроса с оборудването на бъдещото училище. Така в тези трудни условия Кирил Ванков изпраща телеграма до Министерството на народното просвещение от където получават отговор с телеграма № 15142 от 9 ноември 1913 г.  съгласно която на околийския инспектор се съобщава, че със Заповед № 2042 от 7 ноември 1913 г. се открива Първото народно училище в Кърджали. Със Заповед № 2089 от 12 ноември 1913 г. е назначена и първата учителка – Параскева Ванкова. Работата по оборудването на училището върви трудно и бавно, като първоначално са направени няколко чина, една маса и черна дъска, като ноември и декември минават в приготовления. Тържественото откриване става на 18 декември 1913 г. Записани са 8 ученика в три отделения І, ІІ и ІV, тъй като за ІІІ отделение не е имало ученици. В началото на месец януари 1914 г. се записват и 10 еврейчета, като до края на годината са записани още 8 ученика и първата учебна година завършва с 26 ученика. Макар и трудно се правят първите стъпки в развитието на образованието в този край. Така родолюбиви българи запалват първите искри и разгарят пламъка и жаждата за знание в този край.                  

             Първите граждани българи дошли в Кърджали през месец декември 1913 г., започват да мислят и за развитието и на културата, като решават да основават читалище под името „Обединение“. Това име те поставят като символ на действително присъединените вече земи от родопския край към България.

              Читалището е основано на учредително събрание състояло се на 22 декември 1913 г.. За първо ръководство са били избрани: К. Ванков, Б. Бенов, Ст. Захариев, А. Петков и други. В ръководството са участвали и турски представители. Читалището е имало за основна задача да развива културно просветна дейност сред населението от града. След основаването си първоначално читалището се е помещавало в една стая.

              Започналата през 1915 г. Първа световна война мобилизира много от действащите чиновници. Кирил Ванков е командирован във Варна, където очаква повикване за фронта като запасен подофицер, подслонява семейството си и заминава за фронта. След края на войната през 1919 г. Кирил Ванков заедно със семейството си се установяват в Лом, където започва работа като прогимназиален учител, а по късно е назначен и за околийски училищен инспектор. Едновременно с това Кирил Ванков е вземал активно участие в развитието на културната и читалищна дейност в региона на Северозападна България. Починал на 2 май 1943 г.

            

           

    Гергана Димитрова

    Държавен архив - Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини