19 °C

Родолюбиви българи запалват искрите на знанието в Кърджали

  (140 години от рождението на Кирил Ванков – първият училищен инспектор в Кърджали)

            Кирил Ванков Велков ще остане завинаги в летописите на Кърджали, като име на първият училищен инспектор и културен деец, допринесъл за развитието на образованието и културата в града, съдействал за откриването на Първото Българско училище в Кърджали през 1913 г. и на един от основателите на Читалище „Обединение“ – Кърджали.       

           Кирил Ванков Велков е роден на 12 май 1881 г. в град Видин. Завършва гимназия в родния си град, след което е назначен за учител в близко до града село.  В своите спомени дъщеря му Людмила Рерихова пише, че баща и Кирил Ванков с първата си заплата си е купил цигулка. Кирил Ванков записва и учи две години във филологическия факултет в София, когато е принуден да напусне своето учение поради смъртта на баща си. За да подпомогне майка си и четирите си сестри и да осигури тяхната издръжка, той започва отново работа като учител. Не след дълго Кирил Ванков успешно полага изпит и е назначен за училищен инспектор в Ломска околия.

        След Балканската война Източните Родопи се присъединяват към територията на България и ново присъединените земи трябва да се приобщят към вече изградената система на управление. Българското правителство е имало като задача да създаде и изгради основните структури на държавната власт в този район. Нормализирането на живота след военните действия и изграждането на ефикасен административен апарат от подготвени чиновници е трудното изпълнимо. В този край липсват подготвени и образовани кадри и възниква необходимост тук да бъдат командировани такива от старите предели на страната.

            Един от всички тези образовани чиновници изпратени в ново присъединените земи е и Кирил Ванков, които е бил назначен за първият околийски училищен инспектор и изпратен в Кърджали за да проучи условията за откриването на Българско училище в Кърджалийска околия.

            Кирил Ванков пристига в Кърджали на 31 октомври 1913 г., заедно със своята съпруга Параскева Ванкова и двете си дъщери. От запазената Летописна книга на Кърджалийското първоначално училище черпим информация за трудностите за откриването на училището. Пристигайки в Кърджали още на 1 ноември Кирил Ванков се среща с председателя на Тричленната комисия Сава Недялков за да обсъдят въпроса за откриване на училище в града. Въпроса с откриването на Българско училище не е никак лесен за разрешаване, на първо място е трябвало да има достатъчно деца, а местното българско население почти липсвало и това били децата на дошлите от старите предели чиновници, като кмета и инспектора, като се е разчитало и другите чиновници да доведат своите семейства. Общият брой на бъдещите ученици не е бил голям, а едва 12. Другият въпрос,  които е трябвало да се разреши е осигуряване на помещение за училище, както и необходимост от общински бюджет и не на последното място стои и въпроса с оборудването на бъдещото училище. Така в тези трудни условия Кирил Ванков изпраща телеграма до Министерството на народното просвещение от където получават отговор с телеграма № 15142 от 9 ноември 1913 г.  съгласно която на околийския инспектор се съобщава, че със Заповед № 2042 от 7 ноември 1913 г. се открива Първото народно училище в Кърджали. Със Заповед № 2089 от 12 ноември 1913 г. е назначена и първата учителка – Параскева Ванкова. Работата по оборудването на училището върви трудно и бавно, като първоначално са направени няколко чина, една маса и черна дъска, като ноември и декември минават в приготовления. Тържественото откриване става на 18 декември 1913 г. Записани са 8 ученика в три отделения І, ІІ и ІV, тъй като за ІІІ отделение не е имало ученици. В началото на месец януари 1914 г. се записват и 10 еврейчета, като до края на годината са записани още 8 ученика и първата учебна година завършва с 26 ученика. Макар и трудно се правят първите стъпки в развитието на образованието в този край. Така родолюбиви българи запалват първите искри и разгарят пламъка и жаждата за знание в този край.                  

           Първите граждани българи дошли в Кърджали през месец декември 1913 г., започват да мислят и за развитието и на културата, като решават да основават читалище под името „Обединение“. Това име те поставят като символ на действително присъединените вече земи от родопския край към България.

            Читалището е основано на учредително събрание състояло се на 22 декември 1913 г.. За първо ръководство са били избрани: К. Ванков, Б. Бенов, Ст. Захариев, А. Петков и други. В ръководството са участвали и турски представители. Читалището е имало за основна задача да развива културно просветна дейност сред населението от града. След основаването си първоначално читалището се е помещавало в една стая.

            Започналата през 1915 г. Първа световна война мобилизира много от действащите чиновници. Кирил Ванков е командирован във Варна, където очаква повикване за фронта като запасен подофицер, подслонява семейството си и заминава за фронта. След края на войната през 1919 г. Кирил Ванков заедно със семейството си се установяват в Лом, където започва работа като прогимназиален учител, а по късно е назначен и за околийски училищен инспектор. Едновременно с това Кирил Ванков е вземал активно участие в развитието на културната и читалищна дейност в региона на Северозападна България. Починал на 2 май 1943 г.

          

         

  Гергана Димитрова

  Държавен архив - Кърджали

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
  17 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
  17 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
  17 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
  17 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
  17 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
  17 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  17 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
  17 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
  17 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
  17 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
  17 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
  17 юни 2021
  Последни новини