21 °C

България ще бъде една от първите в ЕС в програмата Дигитален зелен сертификат

"България ще бъде една от първите държави в Европейския съюз, включена в програмата Дигитален зелен сертификат, още при стартирането й на 1 юни 2021 г.". Това е заявил министър-председателят в оставка Бойко Борисов след края на неформалната сесия на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, съобщава пресцентърът на кабинета.

Премиерът Борисов отбелязал, че с успешното въвеждане на дигиталния сертификат се изпълнява още един ангажимент, поет към туристическия бранш. "Целта на този сертификат не е да затрудни или да има неравенства", е бил категоричен Борисов.

"На 7 май вече бяха извършени успешни първоначални тестове за съвместимост на българския образец на DGC (Дигитален зелен сертификат) със системите на Швеция, Австрия и Румъния. България успешно използва и валидира данните на останалите държави в ЕС", посочил премиерът Бойко Борисов и дал пример с Швеция, която е потвърдила успешното разчитане и валидиране на данните от българския сертификат.

Отново на 7 май, съгласно общоевропейския график за интеграция на системите са били проведени и тестове за интеграция с European Digital Green Certificate Gateway (DGCG), който осигурява обмяната на криптографска информация между страните членки, необходима за валидирането на дигиталните зелени сертификати.

"По време на тези тестове България успешно предостави свой криптографски материал и получи информация от останалите държави членки. На 14 май предстои приемателно тестване и след приключването му, България ще бъде една от първите държави в ЕС, включена в програмата дигиталния зелен сертификат", отбелязал министър-председателят Бойко Борисов. Той напомнил, че процесът е започнал на 21 април 2021 г., когато Европейската комисия предоставил на страните-членки техническа спецификация за разработка на услугите за издаване, валидиране и разпространение на Европейските дигитални зелени сертификати.

Премиерът Бойко Борисов акцентирал също върху резултатите от приключилата среща на върха в Порто. Министър-председателят определил като исторически успех подписването на Споразумението за социален ангажимент от Порто, с което беше постигнат ясен и амбициозен ангажимент в социалната сфера от страна на лидерите на държавите членки на ЕС, Европейската комисия, Европейския парламент и всички социални партньори, пише в съобщението.
Премиерът Борисов обърнал внимание на трите ключови цели с хоризонт до 2030 година, залегнали в Плана за действие за Европейския стълб на социалните права: най-малко 78 на сто от населението на възраст 20-64 г. да бъде в заетост; най-малко 60 на сто от всички пълнолетни лица да участват в поне едно обучение всяка година за дигитални умения; броят на лицата в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 милиона.

Министър-председателят Борисов напомнил, че още преди четири години българското правителство издигнало образованието в национален приоритет и е работило целенасочено за неговото развитие. Освен двойното увеличение на възнагражденията на учителите е постигнат и съществен напредък по отношение на дигитализацията на обучението. "Това, което днес подписахме, ние започнахме да го правим преди 4 години", изтъкнал Борисов. Министър-председателят акцентирал и върху активната политика на правителството, благодарение на която над 50 000 деца са върнати или записани за първи път в градина и на училище. Министър-председателят отбелязал също изпълнения ангажимент на кабинета да бъде въведена задължителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст. Също така се подпомага издръжката на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности и специалности от професии, по които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, посочват от Министерския съвет.

По отношение на политическата обстановка в България премиерът Бойко Борисов изразил своята загриженост от случващото се. "Парламентът беше закрит. Надявам се, че президентът Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента. Гледайки ги, предполагам, че не се гордее с тях и е разбрал какво направи. Ако не е разбрал, още по-лошо", отбелязал Борисов. Премиерът напомнил, че за състоялите се избори разходите са били в размер на 150 милиона лева. Същевременно депутатите са работили едва осем дни. "Излиза, че по 19 милиона лева на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме", изтъкнал още Борисов и напомнил, че сега предстоят още разходи за нови избори, а след няколко месеца предстоят и президентските избори. "Европа и светът броят центовете и се чудят как засегнатите от пандемията да бъдат компенсирани, ние харчим стотици милиони за шоу", посочил още министър-председателят Бойко Борисов.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

 • 1
  3,
  3,14
  2 0
  11:59, 9 май 2021
  Бойковите тъпи мисирки е крайно време да спрат да му отразяват глупостите - така или иначе никой вече не ги чете!

Хороскоп за 18.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
18 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Умереността ви е похвална и това ще ви донесе повече успехи днес. Ще получите предложение за съвместен бизнес, което може да се окаже добра перспектива за бъдещето ви. Не се колебайте дълго, проявете активност. Събитията ще ви подскажат правилните решения, доверете се на интуицията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благоприятните възможности за удовлетворяващи ви реализации идват една след друга. Бъдете уверени в себе си и действате, независимо, че ви се увеличават отговорностите. Работата е нещото, което ви държи будни и ви прави активни. Любими занимания може да ви отведат далече от къщи, споделете тези моменти с обичани хора.
18 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Силната ви интуиция ще ви предпази от неразумни постъпки днес. В определен момент се колебаете как да постъпите, но близък приятел ще ви помогне да намерите вярната посока. Имайте повече търпение в личните си контакти, не позволявайте на емоциите ви да властват над вас. Харчите прекалено много за дребни неща.
18 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да останете подразнени от нетактичното поведение на човек от обкръжението си. От друга страна това ще повиши активността ви, в доказване правотата на тезата ви. Каквото и да се случи бъдете премерени и не позволявайте емоциите да диктуват поведението ви. Отдадеността ви на една идея може да предизвика криза в отношенията ви с партньора.
18 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
18 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не се поддавайте на емоции и не се предоверявайте. Днес се изисква от вас да бъдете последователни в служебните си задължения. Ако е необходимо вложете цялата си енергия, за да се справите със започнатото. Няма да закъснеят и парите, но само ако разчитате на себе си. Любовта ще ви подкрепи, ако срещне у вас воля за борба, а не хленч.
18 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се заяждате с околните и проявявайки добронамереността си към тях, ще ви бъде по-лесно в отстояване на позициите. Добро начало за започващите нова работа, както и за влюбените, които пристъпват към по-голямо взаимно обвързване. Възможности за брак или запознанства с цел брак.
18 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви приятен и спокоен работен ден. Настроението ви действа тонизиращо на всички около вас, затова бъдете сигурни че всеки около вас днес ще остане очарован от излъчването ви. Колега ви предлага добра идея, но е възможно тя да остане на заден план за момента. Изчакайте по-добър момент за да се заемете сериозно с намеренията си.
18 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За пореден път ще покажете уменията си да взимате правилни решения и да ги следвате. Ще потиснете притесненията си за друго време и днес ще се възползвате от всяка подадена ви възможност. До себе си ще имате хора, които открито ви подкрепят и на които може да се разчита. Оценете ги и им върнете жеста.
18 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроени сте за активна почивка. Ще ви привличат занимания със спорт, туризъм или светски живот. Сигурно е, че няма да скучаете, напротив. Любовни трепети ще ви държат будни и подтикват към действия. Добра новина ще ви накара да кроите планове за бъдещето си. Липсата на тревога си е цяло щастие, но дали го осъзнавате?
18 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Печалбите ви преследват независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си(ако имате такива) и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече разточителство при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
18 юни 2021
Последни новини